„Ha ott a pasim, nem jöhet fel” – beengedjük-e az állatot az ágyunkba?

Forrás: Thinkstock -
állat kutatás vélemény hálószoba szeretet háziállat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy amerikai kutatás alapján leginkább jót tesz a gazdinak az, ha kedvencével osztja meg az ágyát. Egyesek higiéniai szempontból nem engedik ezt, mások érzelmi okokból döntenek úgy, hogy egy állatnak igenis van helye az ágyban. Mi a valóság, és mit gondolnak erről a kérdésről a Life.hu olvasói? Most kiderül!

Háziállatunknak különböző módokon adhatjuk tudtára, hogy mennyire szeretjük. Amikor a jutalomfalat már ósdinak számít, akkor kerül előtérbe az egyik legintimebb szféránk, az ágyunk – illetve az, hogy megosztjuk-e vele. A dolognak azonban van árnyoldala is, hiszen ha kedvencünk megszokja a jó életet, egy idő után komoly, hadvezéreket is zavarba hozó harccá alakulhat át a két fél közötti területfoglalás.

Forrás: Thinkstock

Egy frissen végzett amerikai kutatás eredményei azonban azt sugallják, hogy megéri beengedni az ágyunkba kedvencünket. A kutatók 150 személy alvási szokásait vizsgálták, 49 százalékuk rendszeresen aludt együtt házi kedvencével. Az eredmények alapján

a nem egyedül szundikáló gazdik jobban aludtak,

és másnap kipihentebbnek érezték magukat attól, hogy este ott szuszogott mellettük az állatuk.

A kutatás vezetői így foglalták össze a vizsgálatokat: "Sok gazdi családtagként kezeli a kisállatát, ezért könnyebben vonják bele a hétköznapi dolgaikba őket. Mivel az emberek jelentős időt töltenek alvással, egy kisállat tulajdonos előbb-utóbb vágyni fog arra, hogy éjszaka is közel tudja magához kedvencét.” A kutatásban részt vevő állattartók 20 százaléka azt mondta, hogy állatuk zavarta őket, ezzel szemben 41 százalék azt állította, hogy a négylábúak jótékony hatással voltak rájuk. A 20 százalékot leginkább a horkolás, a nyöszörgés, a mászkálás és a mocorgás zavarta álmában. Egyesek úgy érezték, jól aludtak, de a mély alvás szakaszaiban nem volt kellemes, hogy más is fekszik mellettük az ágyban.

Forrás: Thinkstock

Hullámvasutazunk álmunkban – ezt műveli a testünk alvás közben

Gondolkodtál már azon, hogy miként zajlik az alvási folyamat, és mi történik a belső szerveiddel alvás közben? Hogy jön ide a hullámvasút? Cikkünkből kiderül.

Ugyanakkor a kutatás nem volt reprezentatív, és önbevalláson alapult, hiszen nem vizsgálták meg előzetesen a résztvevők egészségi állapotát, így az összesen 74 gazdi visszajelzése nem tekinthető teljesen fix kiindulási alapnak. Ugyanakkor a kutatók számára is világossá vált, hogy egyre gyakoribb jelenség a háziállatok hálószoba-foglalása, ezért további vizsgálatokat akarnak elvégezni ezen a területen.

Hogy látják ezt a kérdést a Life.hu olvasói?

Amanda, blogger (27):

Ezt szerintem gazdija válogatja. Én nem szeretek a kutyával aludni, mert pörög, forog álmában, van, hogy felkel ugatni, ha akció van kint az utcán. Nekem fontos a nyugodt alvás, így amíg nincs gyermekem, mindenképpen törekszem átaludni az éjszakákat. Az édesanyám viszont mindennap a kutyával alszik, aki először 5-kor kel, és kikéredzkedik pisilni. Akkor felkel vele, kiengedi, majd öt perc múlva vissza, aztán egy órára visszafekszik, amíg az ő ébresztője is megszólal. Ez az óraátállításkor lett ciki, amikor a kutya elkezdett négykor kelni.

Forrás: Thinkstock

Fruzsi, diák (23):

Én a kutyámmal alszom. Jó, ha ott a pasim, akkor nem jöhet be az ágyba, de amikor egyedül vagyok, akkor feljöhet a lábamhoz, ekkor egyáltalán nem zavar, hogy ott szuszog a kutya. Mondjuk, amikor arra kelek reggel, hogy a fenekét az arcomba tolja, akkor leküldöm és leszidom, de legközelebb úgyis ismét meg fogja próbálni.

Betty, dizájner (42):

A cicusnak nincs helye az ágyban, mindenki a sajátjában alszik. A kanapé az közös kuckó, és ott vannak meghitt összebújós percek. Jó hatással van emberre-állatra egyaránt a közösen töltött idő. Amikor együtt lazulunk, az teljes kikapcsolódás és stresszoldás. Szeretem ezeket a pillanatokat, de alapvetően mindenkinek szüksége van privát szférára. Én sem mászom be az ő "ágyába".

Katus, jógaoktató (31):

Imádom a kiskutyánkat, bent alszik a lakásban, de a háló szigorúan tiltott hely. Szerintem egyrészt higiéniai okokból sem szabad állattal aludni, másrészt számomra egyszerűen nem oda való egy kisállat. Napközben, amikor lehet, foglalkozom vele, szeretgetem, simogatom, de az éjszakát a párommal szeretném tölteni. Egy barátnőm viszont beengedi a kiskutyát a szobába, az meg szex közben konkrétan figyeli őt és a férjét... nekem ez elég morbid!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.