A cukorbetegek borral tehetnek jót az egészségüknek?

Forrás: Thinkstock -
szívderítő cukorbetegség szív-és érrendszer bor szív cukorbeteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az a kettes típusú cukorbetegségben szenvedő páciens, aki megiszik a vacsorához egy pohár bort, jót tesz az egészségével – derül ki egy viszonylag kevés résztvevővel lezajlott, kétéves izraeli vizsgálatból.

A CASCADE elnevezésű kutatás, amely két izraeli egészségügyi központ 224, kontrollált cukorbetegségben szenvedő páciense részvételével zajlott le, kiderítette, hogy azok, akik napi 150 ml vörösbort fogyasztottak mediterrán diétával kombinálva, 2 év múlva lényegesen magasabb HDL (jó) koleszterinszinttel, és apolipoprotein(a)1 szinttel rendelkeztek, mint azok, akik ásványvizet ittak az egészséges étrend mellé.
Ezen kívül azoknak, akik ugyanennyi fehér bort ittak, lényegesen csökkent az éhgyomri plazma-glükóz szintjük az ásványvizet fogyasztó csoporthoz képest.

Forrás: Thinkstock

Mindkét borfogyasztó csoportnak jelentősen javult a triglicerid-szintje. A kutatás vezetője, Dr. Iris Shai, az izraeli Ben Gurion Egyetem munkatársa szerint a vizsgálat sikere után nagyobb résztvevőszámú, több egészségügyi központra kiterjedő kutatásra van szükség a megbetegedések és halálesetek előfordulásának megfigyelése céljából. Az azonban tény, hogy a mértékletes bor- és különösen a vörösbor-fogyasztásnak vannak bizonyos előnyös hatásai, bár ezeket a potenciális kockázatokkal ütköztetve is fel kell mérni.

Mégis miért számít ellenmondásosnak ez a megállapítás? Kiderül a Szívderítő.hu cikkéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.