Kiderült! Az orális szex növeli a feji és nyaki daganatok kockázatát

Forrás: PhotoAlto/Milena Boniek / Altopress/Milena Boniek -
orális szex szex daganat rák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Napjainkban a rosszindulatú feji és nyaki daganatok 70 százalékát a HPV-fertőzés okozza. Egy új tanulmány szerint a vírus az orális szexszel is terjedhet, ily módon hozzájárulhat a feji és nyaki daganatok kialakulásához.

Az egyesült államokbeli Albert Einstein College of Medicine kutatói azt tapasztalták, hogy azoknál az embereknél, akiknek a szájában humán papillomavírust (HPV-16-ot) találtak, 22-szer nagyobb gyakorisággal fejlődnek ki bizonyos rosszindulatú feji és nyaki daganatok. A tanulmány a JAMA Oncology folyóiratban jelent meg - írja cikkében az Origo.

Forrás: PhotoAlto/Milena Boniek / Altopress/Milena Boniek

A HPV-16-ról már régóta tudják, hogy a feji és nyaki daganatok egyik okozója. E daganatok legjobban növekvő típusa a száj- és garatüregi rákok (amely a torok középső részét érinti, beleértve a lágy szájpadot, a nyelvgyököt és a mandulákat).

Ez a tanulmány az első, amely egyértelműen kimutatja, hogy a száj- és garatüregi rákok kialakulását megelőzi a HPV-16 (amely a méhnyakrákok zöméért is felelős) jelenléte a szájüregben. Más tanulmányok pedig megerősítették, hogy a HPV előfordulása a szájüregben összefügg a szexuális viselkedéssel.

Az Einstein-tanulmányba majdnem 97 000 embert vontak be, két nagy, nemzeti követéses vizsgálat keretében.

A tanulmány kezdetén a résztvevők szájából mintát vettek, és mindenki rákmentesnek bizonyult. A szájöblítéssel vett mintákat több orális HPV-re is megvizsgálták. Az átlag négyéves követési idő folyamán 132 esetben alakult ki feji és nyaki rák.

A vizsgálatokból kiderült, hogy azoknál az embereknél, akiknek HPV-16-ot mutattak ki a szájöblítési mintájukban,

22-szer nagyobb eséllyel fejlődött ki száj- és garatüregi rák,

mint azoknál, akiknél nem találtak HPV-t. Ez arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyszerűen gyűjthető szájöblítési minták segíthetnek kiszűrni a feji és nyaki rák szempontjából fokozott kockázatnak kitett embereket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.