Akkor mégse dőljünk be teljesen a D-vitamin csodáinak?

Forrás: Thinkstock -
ital D-vitamin szolárium napsütés étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Télen a D-vitamin a jókedvünk motorja! Legalábbis sokat dob a kedélyünkön és a bőrünk színén, ha odafigyelünk a megfelelő bevitelre. Mégis, mit és mennyit együnk, hogy ne legyünk mufurcok a hidegben?

A hideg és borús téli reggelek ugye, hogy sokkal jobban indulnának, ha többször sütne a nap? Amint a hideg átlépi a küszöböt, máris nyomja az agyunk a pánikgombot, és a D-vitamint pótló készítmények fogyasztására sarkall(na). A jóból is megárt a sok elvét vizsgálták az American Medical Association kutatói. Eredményeik szerint leginkább az idősebb emberek – akik általában nem figyelnek oda D-vitamin-szintjükre – nagyobb valószínűséggel adagolják túl maguknak a szóban forgó vitamint, mint azok, akik folyamatosan szedik, és nem egyszerre terhelik le a szervezetüket hatalmas adagokkal.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A D-vitamin a fogyásban is segíthet. Több tanulmány is foglalkozott a témával, habár még nem tudták egyértelműen kimutatni ennek az okát, több elmélet is született. Egyes kutatók azt feltételezik, hogy a zsírsejteken található speciális D-vitamin-receptorok „közlik” az említett sejttel, hogy a zsírt energiaként használják-e fel, vagy túlsúlyként raktározzák tovább. Míg a többi hozzáértő szerint az éhségért és a jóllakottságérzésért felelős agysejtek szintén rendelkeznek D-vitamin-receptorokkal.

A felnőttek számára ajánlott napi D-vitamin-adag 1500-2000 nemzetközi egység (NE), amelyet táplálék és pirula formájában kell bevinnünk a szervezetünkbe. Márciustól októberig napfürdőzhetünk, szervezetünk könnyen feltölti a vitaminraktárait, de mi a helyzet az őszi és a téli időszakkal? A téli napsütés olyannyira kevés a szervezetünknek, hogy nem indítja be a D-vitamin-termelést – ezt abból is láthatjuk, hogy bőrünk nem ég le a téli napsütéstől.

Forrás: Thinkstock

A D-vitamin-hiány a levertségen túl más betegségek révén is megmutatkozhat:

a felső és alsó légúti betegségek, a tüdőgyulladás, a meglévő ekcéma vagy pikkelysömör rosszabbodása is intő jelek lehetnek.

Enni, inni vagy napozni?

Amennyiben élelmiszerek által akarjuk a napi adagunkat pótolni, érdemes tengeri halakban (tőkehal, tonhal, makréla, lazac), tojásban, tejtermékekben és májban gazdag étrendet választanunk. A vegetáriánusok esetében a gomba az ideális választás, különösen az olyan, ami UV fénynek volt kitéve. A bőrnek napfényre és UV-B sugarakra van szüksége, azonban a szolárium UV-A sugarakat bocsát ki, így inkább csak hangulatjavító hatása van, mint D-vitamin-pótló szerepe.

Forrás: Thinkstock

A D-vitamint alapvetően szervezetünk is képes előállítani, de ehhez a bőrt elegendő napsugárzásnak kell érnie, ami késő ősztől már hazánkban kivitelezhetetlen. Így aztán könnyen kialakul a D-vitamin hiánya, ami számos betegségért lehet felelős. Ebben a cikkünkben és ITT is szó esik a lehetséges betegségekről, valamint hogy miért siralmas az itthoni helyzet D-vitamin tekintetében!

Vitamin? Nem mindegy, mennyi és honnan!http://www.life.hu/drlife/20151126-kiegyensulyozott-taplalkozas-a-vitamindus-etkezes-alapja-ezeket-kell-fogyasztanunk-hogy-egeszsegesek.htmlHallottál már a vitamintúladagolásról? Létező dolog! Dr. Hankó Balázs, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet szakértője, a Semmelweis Egyetem főgyógyszerésze szerint a jóból is megárt a sok, ezért érdemes tájékozódunk arról, hogy milyen vitaminból mennyit érdemes szednünk.Dr. LifeThinkstockVitaminbombáktól a szaunaorgazmusig: Így védekezz a hideg ellen!http://www.life.hu/drlife/20151118-igy-vedekezz-a-hideg-es-a-megfazas-ellen-immunerosites-szauna-termeszetes-napfeny.htmlA napimádók és melegmániások elképzelni sem tudnának az ideinél csodálatosabb novembert. A napsütéses órák száma az egekben, és sorra dőlnek a korábbi melegrekordok, mivel a nappali és esti hőmérsékletek is inkább a tüzes indiánnyarat idézik. Nem lesz azonban örökre 25 fok, a december és január már fenik ránk a fogaikat. Nekünk pedig fel kell készülnünk. Dr. LifeThinkstockErősítsd az immunrendszered! - Természetes vitaminforrások télen ishttp://www.life.hu/drlife/20151111-telen-termeszetes-vitaminforrasokkal-erositsd-az-immunrendszeredet-deli-gyumolcsokkel-olajos.htmlSzinte nincs is olyan anyagcsere-folyamatod, amelyben ne vennének részt a vitaminok. Ezek pótlása télen talán még sokkal fontosabb, mint tavasszal és nyáron, ugyanis jóval kevesebb friss zöldséghez, gyümölcshöz jutsz hozzá, és napfény is alig ér. Dr. Life--Ne hagyd kimerülni a vitaminraktáraidat!http://www.life.hu/drlife/20151001-videoban-mondjuk-el-mi-a-legjobb-taplalek-a-teli-honapokra.htmlTélen amellett, hogy kevesebb vitamint viszünk be a szervezetünkbe a szabad levegőre se merészkedünk ki annyit, mint a többi évszakban. Ezáltal fáradékonyabbak és a téli betegségekre is hajlamosabbak leszünk. Videónkból kiderül mit tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat a hideg napokon és a vitaminraktárainkat se merítsük ki teljesen! Dr. LifeThinkstockMost akkor szedjünk D-vitamint vagy ne? Mi legyen?http://www.life.hu/drlife/20150416-szivderito-kell-d-vitamint-potolnunk-szivunk-egeszsege-erdekeben.htmlA genetikailag meghatározott alacsony D-vitaminszint a rákos és egyéb okú halálozással összefüggést mutat, ugyanakkor a kardiovaszkuláris halálozást nem befolyásolja. A British Medical Journalben közelmúltban megjelent közlemény eredményei arra utalnak, hogy a korábbi megfigyeléses vizsgálatokkal szemben az alacsony D-vitaminszint és a szív-érrendszeri halálozás között nincs összefüggés.Dr. LifeMéhlepénykoktél, vitaminkapszula - ez kell a kismamának?http://www.life.hu/drlife/20150330-mehlepenybolkeszult-vitaminkoktel.htmlA méhlepényükből készült smoothie-val erősíti egy angliai nő a kismamákat.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.