Előbb gyógyulnak a szívbetegek, ha optimisták

Forrás: Thinkstock -
szívderítő kutatás szívbetegség optimizmus egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy amerikai vizsgálat bebizonyította, hogy az infarktus utáni optimista hozzáállás nagyban befolyásolja a betegség lelki és fizikai kimenetelét!

A vizsgálat szerint azok a betegek, akik az akut koronária-szindróma (ez egy gyűjtőnév, mely a szívkoszorúéren belüli véráramlás akadályozottságából eredő, így életveszélyes koszorúér betegségeket foglalja magában) után két héttel magasabb pontszámot kaptak az optimizmusra, azoknak 6 hónappal később jelentősen nagyobb volt az akcelerométerrel mért fizikai aktivitása, és kevesebbszer kerültek kórházba szív- és érrendszeri problémával, mint azok, akik ugyanerre alacsonyabb pontszámot kaptak.

Forrás: Thinkstock

Bár a kutatók azt feltételezték, hogy a hála érzése szintén befolyásolja a fizikai aktivitást és a kórházi ápolást, ez az összefüggés nem volt statisztikailag jelentős. Ezen kívül szintén nem sikerült jelentősebb kapcsolatot felfedezni az optimizmus vagy a hála, és a gyulladást vagy a halálozási kockázatot előre jelző biomarkerek tekintetében.

A 212 emberrel végzett kutatás részleteit és eredményeit a Szívderítő.hu cikkében lehet elolvasni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.