Megrendítő sorokkal búcsúzik az élettől Birtalan Balázs író

Forrás: Facebook / Birtalan Balázs -
búcsú rák (betegség) levél író
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem fél, nem haragszik, nem érzi igazságtalanságnak, és nem tekinti a rákot az ellenségének sem. Birtalan Balázs 47 éves, író, költő, publicista és terapeuta. Levelében mesél a betegségéről, az életéről és haláláról: bemutatkozik, és elköszön. 

„A halálról immár tudhatom, hogy nem fog készületlenül érni: néhány hetem, maximum pár hónapom (a legoptimistább becslés szerint: fél évem) maradt ebben az életben” – mondja Balázs a Szeretlek, Magyarország honlapján megjelent írásában.

Túl van összesen 43 kemoterápiás kezelésen, és január elején derült ki, hogy nincs tovább. Elfogytak az orvosi ötletek, nem kap olyan kezelést, amelynek a célja az lenne, hogy az élete egy-két héttel, hónappal vagy évvel meghosszabbodjék, és főleg nem olyat, ami gyógyulással kecsegtet, csupán a szenvedéseit enyhíthetik.

"Nem félek a haláltól" Forrás: Facebook / Birtalan Balázs

Szokatlanul őszinte és bátor levelében leírja, hogy a rákkal karöltve milyen mentális és fizikai folyamatokat él át. Írhatná, hogy mindez küzdelem vagy harc, de írásában kifejti, hogy a rákra, az első sokk napjait leszámítva, soha nem tekintett ellenségként.

Nagyon szeretek élni – de nem mindenáron. Például azon az áron, hogy emberi méltóságomat szemen köpve, a halálfélelemtől nyüszítve rohangáljak varázslótól kuruzslóig, hogy hátha valaki tudja a nagyon titkos mantrát, amivel majd meggyógyít,

erre nem voltam és nem vagyok hajlandó”

– írja. Nem, ő itt végzett, és mindezt olyan lelki erővel és nyugalommal nyugtázza, mintha titkos egyezséget kötött volna a halállal.

„Maga a halál viszont nem félelmetes, nem ijesztő. Bizonytalan vagyok ugyan a saját túlvilágképemben, mégis – Dumbledore professzor szavaival élve – leginkább úgy gondolok rá, mint a megérdemelt pihenésre egy hosszú, nagyon-nagyon hosszú nap után.”

A teljes levelet elolvashatod itt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.