Mérgező tea receptje terjed a neten

Forrás: Wikipedia/Didier Descouens -
betegség gyógyszer életveszélyes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az interneten jelent meg a tiszafatea receptje, amit köhögés ellen javasolnak, ám felhasználása semmilyen formában nem javasolt, ugyanis életveszélyes mérgezést okozhat.

Ártalmatlan gyógyteának tűnt a filantropikum.hu blogon megjelent recept a tiszafatea elkészítéséről, azonban akadt egy nagyobb bökkenő,

a tea életveszélyes mérgezést is okozhat.

A tiszafa ugyanis súlyosan mérgező, kivéve a bogyó húsát. Az örökzöld, sötét színű levelei és élénkpiros bogyói miatt kedvelt növény ágából elég egy tizenöt centis darabka is: megrágcsálva, lenyelve már képes megölni egy embert.

Tiszafa Forrás: Wikipedia/Didier Descouens

A magköpenyt kivéve minden része erősen mérgező, még az elhervadt, lehullott, elszáradt levelek is. Lovak, szarvasmarhák és más háziállatok is haltak már bele tévedésből vagy figyelmetlenségből adódott fogyasztásába, de emberek is: a kezdeti támolygás, remegés, görcsök után hamar szívelégtelenség végez a tiszafa-fogyasztókkal. Nem véletlenül tilos játszóterek, óvodák, iskolák környékére ültetni, így ha gyermeked van, a tiszafát mindenképpen vágasd ki.

Vigyázat, veszélyes!

Fogyasztása esetén a mérgezéses tünetek – izgatottság, hányás, hasmenés – gyorsan kifejlődnek. Az idegrendszeri tünetek izomrángásokban, görcsökben, nehézlégzésben nyilvánulnak meg. Keringési és légzési zavarok is kialakulhatnak, melyek eszméletvesztéshez, és végül szívelégtelenséghez, súlyosabb esetben halálhoz vezethetnek.

A gyógyszerészek és vegyészek által írt Ködpiszkáló blog hívta fel figyelmet a súlyos hibára, írásuk megjelenése után az idézett cikkből kitörölték a receptet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.