Az egyetlen érzés, ami felér a narkotikumokkal – Ez történik a szervezetünkben, amikor szerelmesek vagyunk

Forrás: Thinkstock -
biokémia nikotin kokain szerelem szervezet Valentin2016
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha valaha voltál igazán őrülten, szenvedélyesen, fülig szerelmes, akkor pontosan tudod, milyen érzés, amikor a torkodban dobog a szíved, ha meglátod Őt. A kétségtelenül csodálatos, örömteli pillanatokra azonban a szervezeted is reagál.  

Izzadó tenyér, szívdobogás, elakadt szavak, pillangók a gyomorban? Ez csak egyet jelenthet: menthetetlenül szerelemes vagy. Fizikai értelemben a szeretet az agyban, és nem a szívben fogan.

A szerelem érzése egy rendkívül összetett folyamat, amely 12 agyi területet mozgat meg

– ekkor aktiválódik az agy jobb féltekéje is, amely a dopaminszintért felelős. Kutatások szerint az intenzív szerelmi érzés egy rendkívül bonyolult és összetett folyamatként zajlik az emberi szervezetben. Mikor az egyik, erre irányuló kutatás résztvevői szerelemmel kapcsolatos képeket láttak, akaratlanul is előidézték magukban azt az érzelmi állapotot, amelyre a szerelmen kívül csak a kokain képes.

Forrás: Thinkstock

Egy tanulmány során funkcionális mágnesesrezonancia-vizsgálattal (MRI) állapították meg, hogy már az erős szeretet is olyannyira aktiválja az agy jutalomközpontját, akár a már említett kokain vagy a nikotin. A szerelem képes motiválni, épp ezért nemcsak a léleknek, de a szervezetnek is rossz a szakítás, hiszen a jutalomközpont nem kap ingert. A szív és a fizikai fájdalom ugyanazokban az agyi régiókban gyökereznek.

A szerelem megmozgat egy nagyon fontos izomzatot, a szívét. A noradrenalin hormon, amely hasonló az adrenalinhoz, heves szívdobogást okoz, és a vonzódás fázisában ekkor fejlődik ki többek között a romantikus szenvedély, a kötődés, majd az elkötelezettség érzése. Ez a két vegyület a „felelős” a lelkesedésért, amelynek eredménye lehet vágyunk beteljesítése.

Ekkor következik be az, amikor „elcsavarják a fejünket”. Egy másik kutatás eredményei alapján a szerelmi bánatos ember agyában egy hét, vagy akár hónapok elteltével is olyan folyamatok mennek végbe, akárcsak egy drogelvonáson részt vevő egyénében. Idővel az elutasított személy idegpályái szerencsére „újrakábeleződnek”, és kémiai szinten is normalizálódnak.

Ez zajlik le a testben szeretkezés közben (18+)

Cikkünkben a Life.hu szexuálpszichológusával, Győri Szilviával eredtünk annak a nyomába, hogyan is viselkedik a testünk szeretkezés alatt.

"Csodás évek voltak" - Így esett szerelembe Varga Izabellahttp://www.life.hu/intim/20160211-varga-izabella-az-rtl-klub-baratok-kozt-sztarja-tuzhelytisztitas-kozben-esett-szerelembe.htmlA Barátok közt sztárja férjét egy odakozmált tejnek köszönheti. Intim--7 évvel felesége halála után rátalált a szerelem Liam Neesonrahttp://www.life.hu/intim/20160209-liam-neeson-szinesz-7-evvel-felesege-halala-utan-egy-titokzatos-hires-novel-randizik.htmlA színész nem volt hajlandó elárulni választottja nevét, de azt igen, hogy mivel tervezi meglepni az állítólag iszonyú híres szíve hölgyét. Intim--A hónap témája - Müller Péter: Szerelemgyerekekhttp://www.life.hu/sztarszerzok/muller-peter/20160201-muller-peter-havi-legmegosztobb-temaja-a-szerelem-a-fiatalkori-orultseg-es-a-bolcsesseg.htmlMüller Péter postaládájában számos levél landol nap mint nap, és most már a közösségi oldalakon is tömegével érkeznek hozzá a különböző kommentek legnépszerűbb írásaival kapcsolatban. A Life.hu éppen ezért új sorozatot indít: mostantól havonta olvashatók lesznek Müller Péter legmélyebb gondolatai a legmegosztóbb témákban. Müller Péter--A szerelem rövid, a házasság hosszú? Esélylatolgatás hűtlenség előtt!http://www.life.hu/intim/20160202-pilta-gabor-a-szerelem-rovid-a-hazassag-hosszu-fontos-az-eselylatolgatas-hutlenseg-elott.htmlA házasságkötés szinte mindig csodás pillanat. A nehézségek legfeljebb utána jönnek... Intim--Dúl a szerelem! Aleska összeköltözött a szerelmével http://www.life.hu/intim/20160127-aleska-osszekoltozott-a-gyermekevel-nagy-a-szerelem-a-tornasz-es-kedvese-kozott.htmlA szexi légtornász tavaly mutatta be először a nyilvánosságnak párját, akivel évek óta szoros barátságban álltak. Most úgy döntöttek, itt az ideje a közös életnek. IntimOrigoCsak szerelem és más semmi - Önmegtartóztatás a 21. századbanhttp://www.life.hu/csalad/20160121-verba-barna-es-abbe-lewis-a-rising-star-enekesi-fiatalon-osszehazasodtak.htmlKét nem mindennapi fiatal nem mindennapi szerelme. Az amerikai származású Abbe Lewist és a szegedi Verba Barnát a Rising Star című műsorban ismerte meg az ország. Ám számukra nemcsak karrierjük miatt volt fontos mérföldkő a tehetségkutató - a hírnév mellett a szerelem is a műsor közben talált rájuk. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.