betegség halál szívderítő szív-és érrendszer Norvégia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A norvégok élen járnak a szívkoszorúér-betegség megelőzésében, az elmúlt 15 évben jelentősen csökkent a szívkoszorúér-betegség előfordulása Norvégiában. A csökkenésért csaknem kétharmad részben a megváltoztatható kockázati tényezők, például a mozgás, a vérnyomás és a koleszterinszint változásai felelősek. Minek köszönhető, hogy csökkent az országban a halálozások száma?

A szívkoszorúér-betegség kor és nem szerint korrigált előfordulása évente 3 százalékkal csökkent. Ennek a drámai visszaesésnek oka egyrészt a kórházon kívüli hirtelen, nagy valószínűséggel infarktus miatt bekövetkező halálozások eseteinek ritkább előfordulása, másrészt pedig az ST-elevációs miokardiális infarktus miatt kórházi ápolásra szorulók számának csökkenése volt – derült ki A Circulation című szaklap 2015. november 18-i számában ismertetett kutatásból, mely 1995 és 2010 közötti adatokat vizsgált.

Forrás: Thinkstock

Norvégiában a halálos esetek aránya is jelentősen visszaesett az infarktus miatt kórházban ápolt páciensek körében. A szívkoszorúér-betegség esetszámának csökkenése és a halálos esetek számának csökkenése 43 és 57 százalékos arányban járultak hozzá az országban a szívkoszorúér-betegség miatt bekövetkező halálozás visszaeséséhez – írta kollégáival együtt Dr. Jan Mannsverk, a Tromsø-i University Hospital of North Norway munkatársa.

A legfőbb halálozási indokok kiderülnek a szívderítő.hu cikkéből.

Előbb gyógyulnak a szívbetegek, ha optimistákhttp://www.life.hu/drlife/20160129-optimizmussal-elobb-gyogyul-meg-aki-szivbeteg-derult-ki-egy-kutatasbol.htmlEgy amerikai vizsgálat bebizonyította, hogy az infarktus utáni optimista hozzáállás nagyban befolyásolja a betegség lelki és fizikai kimenetelét! Dr. Life--Hoppá! Kiderült a koffein nem okoz szívdobogásthttp://www.life.hu/drlife/20160127-egy-tanulmany-szerint-a-koffein-nem-okoz-szivdobogast-es-nincs-karos-hatassal-a-szervezetre.htmlNem kell többé rettegni a kávéivástól, mert egy tanulmány szerint, a szívre nincs hatással a koffein. Dr. LifeThinkstockKiderült: szívelégtelenség és prosztatarák vitte el Lemmy Kilmisterthttp://www.life.hu/drlife/20160120-lemmy-kilmister-a-motorhead-zeneszet-szivelegtelenseg-es-prosztatarak-vitte-el.htmlHivatalosan is megerősítették a Motörhead zenészének halálokát. Dr. Life--Szívbetegek leszünk a cukrozott üdítőktől?http://www.life.hu/drlife/20160115-a-cukrozott-uditok-szivelegtelenseget-okozhatnak-a-ferfiaknal-egy-kutatas-szerint.htmlÚjabb tanulmány talált összefüggést a cukrozott üdítőitalok és a rossz szív- és érrendszeri kilátások között. Dr. Life--Pataky Attilának szívgyógyszert kell szedniehttp://www.life.hu/drlife/20160102-pataky-attilanak-szivgyogyszert-kell-szednie.htmlSúlyos állapotban került kórházba karácsonykor Pataky Attila. Az énekes már jobban van, otthon lábadozik. Rengeteg vért vesztett, ezért a szívével is problémák adódtak.Dr. LifeOrigoMinél durvább zenét hallgatsz, annál rosszabbat teszel a szíveddelhttp://www.life.hu/drlife/20151204-a-felkavaro-zene-nem-tesz-jot-a-szivunknek-tanulmany-szuletett.htmlA zene jelentős mértékben képes az érzelmek és hangulati állapotok kiváltására és megváltoztatására, ahogyan a szív működésének, a vérnyomásnak és a légzésnek a befolyásolására is. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.