Jobb, ha a férfiak nem szexelnek várandós partnerükkel!

Forrás: Thinkstock -
szex óvszer önmegtartóztatás Zika-vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Óvszert, vagy teljes önmegtartóztatást javasolnak az amerikai szakemberek azoknak a férfiaknak, akik a Zika-vírussal fertőzött területen jártak!

A várandós nőkkel folytatott szexuális kapcsolat felfüggesztését, vagy az óvszer használatát javasolják az amerikai járványügyi szakemberek azon férfiaknak, akik Zika-vírussal erősen fertőzött területen jártak.

Forrás: Thinkstock

Ez a lépés a válasz arra az esetre, hogy a texasi Dallasban olyan zikalázas beteget diagnosztizáltak, aki szexuális úton fertőződött meg a vírussal. Ugyan a betegséget elsősorban szúnyogok terjesztik, kiderült, hogy ritka esetben, de terjedhet vérátömlesztéssel vagy szexuális úton is.

Forrás: Brazil Photo Press

A pénteken nyilvánosságra hozott javaslattal próbálják elkerülni, hogy szexuális úton terjedjen a fertőzés. Így azoknak a férfiaknak, akik jártak fertőzött területen és várandós a partnerük, legalább az óvszer használatát javasolják a szakemberek. A Zika-fertőzöttség a közlemény szerint 28 országra érvényes: valamennyi közép-amerikai és jó néhány dél-amerikai államra, köztük például Brazíliára, Paraguayra, Bolíviára, Ecuadorra, Kolumbiára, Venezuelára vagy Francia Guyanára.

Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sam Cowie

Azoknál a pároknál, amelyeknél a férfi partner korábban járt fertőzött területen, érdemes "fontolóra venni az óvszerek állandó és korrekt használatát, vagy még azt is, hogy a pár tartózkodjon a szexuális élettől" - olvasható a pénteken megjelent dokumentumban.

Forrás: AFP/Christophe Simon

A járványügyi hivatal tisztségviselői leszögezik: "A tudomány nem egyértelmű abban, milyen hosszú ideig lappang a vírus, milyen hosszú ideig tart a fertőződés kockázata". De hozzáteszik: a tudósok már kutatják a választ erre a kérdésre is. A szakemberek egyúttal azt is tanácsolják, hogy akik gyermekáldást szeretnének, előbb konzultáljanak az orvosukkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.