Ma van a betegek világnapja: Változtassunk!

Forrás: Thinkstock -
betegség Magyarország gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Központi Statisztikai Hivatal és a K&H Gyógyvarázs érdekes kutatási eredményeit boncolgattuk február 11-én, a betegek világnapján, és meglepő eredményekre bukkantunk.

Köztudott, hogy a szülők felelőssége óriási a gyermekbetegségek megelőzésében: a nem megfelelő táplálkozás, a passzív dohányzás, a mozgásszegény életmód

mind negatívan befolyásolják a gyerekek egészségi állapotát.

A KSH Egyészségjelentése szerint, az újszülöttkori, mentális, és táplálkozási problémák, viselkedési zavarok, bőr - és fertőző betegségek, valamint a balesetek a leggyakrabban előforduló gyerekbetegségek 2015-ben Magyarországon.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Azt is kimutatták, hogy hazánkban évente közel 200 000 gyerek kerül kórházba, de

mindez megfelelő táplálkozás és életvitel kialakításával elkerülhető lenne.

A nem megfelelő táplálkozás ugyanis hiánybetegségeket okozhat, többek között például a vashiányos vérszegénységet. A másik probléma pedig az 5 év alatti gyerekek esetében a kórosan alacsony testsúly, ami további betegségeket okozhat.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

A mentális és viselkedési zavarok a 15 év alatti korosztály 11%-át érintik. Ők legtöbbször depressziós, szorongásos, és a viselkedési problémákkal küzdő gyerekek.

A kiváltó okok között pedig legtöbbször a szülőknél előforduló

alkohol és drogproblémák, erőszakos viselkedés és, szexuális bántalmás szerepel.

De a negatív környezeti hatások is jelen vannak a gyerekbetegségek között, mint például a légszennyezettség, a beltéri szilárd tüzelési égéstermékek használata, a kültéri porszennyezettség, valamint az egészséges ivóvíz és csatornázottság hiánya.

Mi is a betegek világnapja?

II. János Pál kezdeményezésére 1993-tól február 11. A BETEGEK VILÁGNAPJA. 1858-ban ezen a napon jelent meg a Szűzanya Soubirous Bernadett 14 éves francia lánynak Lourdes-ban, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. E helyen 1864-ben templomot építettek, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott. Lourdes-ban a zarándokok száma évente több mint félmillió és a természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma is több ezerre tehető. A világnap célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését."
Egyre több templomban február 11-én csoportosan kiszolgáltatják a szentséget azoknak, akik előzőleg kérik azt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.