Új betegségtrend "hódít" a tiniknél

Forrás: Thinkstock -
betegség szívderítő tini inzulin-rezisztencia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha azt gondoljuk, hogy a gyerek, a kamasz azt és úgy ehet, amit és ahogy akar, mert ő még növésben van és egészséges, akkor nagyon tévedünk. Az inzulinrezisztenciáról is sokan gondolják azt, hogy az csak a felnőttek betegsége. Ez nem így van!

Amikor az IR betűösszetételt látjuk, akkor a többség értetlenül néz rá. Az inzulinrezisztencia rövidítése azonban egyre jobban bekúszik a köztudatba, lévén igen elterjedt betegség – ismerteti a jellemző tüneteket dr. Tar Attila endokrinológus. A testünk működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű cukor, egészen pontosan a glükóz felvétele. A cukorból állítják elő a sejtek a létükhöz és feladataik ellátásához szükséges energiát. A glükóz azonban nem tud önmagától bejutni a sejtekbe. Ehhez egy hormonra, az inzulinra van szüksége, amely a sejtbe jutását segíti.

Az inzulinrezisztencia kialakulásának hátterében az egészségtelen életmód is állhat Forrás: Thinkstock

Az inzulint a hasnyálmirigy speciális sejtjei, az úgynevezett Langerhans-szigetekben található béta sejtek állítják elő. A mennyisége attól függ, mekkora cukoradaggal (vércukor) kell megbirkóznia a szervezetnek. A veszélye is éppen ebben rejlik. A sok finomított élelmiszer, cukros üdítő és édesség, valamint a mozgásszegény életmód következtében a cukor mennyisége a vérben nagyon magas lesz.

A betegség diagnosztizálásáról és kezeléséről a Szívderítő.hu cikkében olvashatsz bővebben.

Nika makacs betegséggel küzdhttp://www.life.hu/drlife/20160219-nika-veres-monika-enekesno-a-dal-2016-induloja-makacs-betegseggel-kuzd.htmlAz énekesnő nagy erőbedobással készül A Dal 2016 középdöntőjére, de egy vírus megnehezíti számára a próbákat.Dr. Life--Súlyos mentális betegségtől szenvedett Marilyn Monroe?http://www.life.hu/drlife/20160216-marilyn-monroe-szineszno-sulyos-mentalis-betegsegtol-borderline-szemelyisegzavartol-szenvedett.htmlIngadozó, bizonytalan és meggondolatlan - röviden így jellemezhető minden idők egyik leghíresebb színésznője egy nemrég megjelent kötetben, amelyben személyi zavarával foglalkozik a tudományos újságíró, Claudia Kalb. Dr. LifeOrigoHétköznapok egy ritka betegséggel: „Az egészséges társadalom okoz nekem gondot igazán”http://www.life.hu/drlife/20160210-interju-krisztivel-a-williams-szindromas-lannyal.htmlKriszti születése óta egy ritka genetikai betegséggel, a Williams-szindrómával él együtt. Nyitott, barátságos, közvetlen lány, akinek állapota ellenére van fogalma a világról és véleménye a kortársairól – szerinte vajmi keveset tudunk a ritka genetikai rendellenességekről. Dr. Life--Betegségek testközelből – Fotósorozat az életünket nehezítő daganatokrólhttp://www.life.hu/drlife/20160210-maija-tammi-fotosorozata-az-eletunket-nehezito-daganatokrol.htmlA betegségek világnapja alkalmából összegyűjtöttük, hogy miben is hal meg a magyar a leggyakrabban. Egy fotósorozaton keresztül pedig a saját szemeddel nézheted meg, hogyan néz ki egy-egy betegség szövődménye a valóságban. Dr. Life--Ma van a betegek világnapja: Változtassunk!http://www.life.hu/drlife/20160211-a-leggyakoribb-hazai-gyerekbetegsegek.htmlA Központi Statisztikai Hivatal és a K&H Gyógyvarázs érdekes kutatási eredményeit boncolgattuk február 11-én, a betegek világnapján, és meglepő eredményekre bukkantunk. Dr. Life--Mentális zavarral küzdő beteg lett Katie Holmesbólhttp://www.life.hu/drlife/20160205-katie-holmes-szineszno-egy-bipolaris-zavarral-kuzdo-not-alakit-legujabb-filmjeben.htmlBipoláris zavar és szerelem a pszichiátrián - Katie Holmes eddig még ismeretlen oldalát mutatja meg legújabb filmjében, a Touched With Fire-ben. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.