Minél kevesebb a fogunk, annál nagyobb eséllyel kapunk infarktust?

Forrás: Thinkstock -
betegség szívderítő kutatás szív-és érrendszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A növekvő mértékű fogvesztés – ami egyben fogágybetegségről is tanúskodik – összefügg a kedvezőtlen szív- és érrendszeri kilátásokkal, derült ki egy nemzetközi kutatásból.

A részletesebb vizsgálatokból kiderült, hogy a fogvesztés fokozatos súlyosbodása a szív- és érrendszeri halálozás 17 százalékos növekedését és a stroke 14 százalékos növekedését okozza, ám a szívinfarktus előfordulásának a növekedésével nincs összefüggésben. Ezeket az eredményeket Dr. Ola Vedin (Uppsala Egyetem, Svédország) és kollégái publikálták a European Journal of Preventive Cardiology című folyóirat 2015. december 15-i számában.Ez egy megfigyelő vizsgálat volt, amely alapján ok-okozatiságot nem tudtak megállapítani – hangsúlyozta dr. Vedin.

Forrás: Thinkstock

A fogvesztést a fogszuvasodás is okozhatja, esetleg gyulladás is, ami részben magyarázhatja a fogvesztés és a szívinfarktus közötti összefüggést. Mi több, a kutatás arra is utal, hogy „a fogvesztéshez, illetve leginkább a fogágybetegséghez vezető folyamat növelheti a koszorúér-betegség kialakulásának az esélyét”, és a fogvesztés „alapján a negatív kimenetelű események kockázata mellett a koszorúér-betegségben szenvedők rossz társadalmi-gazdasági státuszára is következtetni lehet” – vonták le a következtetést a szerzők. A kutatásban résztvevők emberek információi és a végleges eredmények kiderülnek a Szívderítő.hu cikkéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.