Te is a génjeidre fogod, hogy kövér vagy? Most kiderült, igaz-e!

Forrás: AFP -
kutatás gének elhízás túlsúly
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hibáztathatjuk a génjeinket azért, mert túlsúlyosak vagyunk? A válasz egyértelműen igen. Legalábbis talán... Bizonyos körülmények között legalábbis – a tudósok között nincs egyetértés a témában.

Létezik egy frissen felfedezett gén-variáns a (hétszer ismétlődő DRD4 VNTR), amely hatással van arra, hogy a gyerek zsírbebevitele milyen arányban hasznosul. Egyes tudósok szerint ez a gén-variáns felel azért, hogy elhízunk-e, ugyanakkor egy friss amerikai kutatás szerint nem elsősorban a genetika, hanem a gének interakciója a szocio-gazdasági körülményekkel az, ami a leginkább meghatározza, mennyit nyom majd alattunk a mérleg. Hiába raktároz el ugyanis több zsírt a szervezet, ha a delikvens eleve kevés zsírt – és egyéb hizlaló ételt – fogyaszt.

Forrás: AFP

Maga a 7-szer ismétlődő DRD4 a népesség kb. 20 százalékában található meg, és a szakemberek egyértelműek a túlsúlyhoz kapcsolják, különösen nők esetében. Meglepő módon azok a fiatal fiúk, akiket vizsgáltak, és rendelkeztek a gén-variánssal, nem bizonyultak nagyobb arányban túlsúlyosnak, mint a gén-variáns nélkül élő társaik.

"Elsősorban a lányoknál okozhat problémát a gén-variáns. A negatív hatás kifejtéséhez azonban az is kell, hogy szegénységben éljenek, és ezáltal egészségtelenebbül táplálkozzanak" – összegzi a lényeget a kutatást vezető Laurette Dubé, a McGill Centre for the Convergence of Health and Economics tudományos főigazgatója.

A végső konklúzió tehát mindenképpen az, hogy nem egyedül a gén felel a túlsúlyért, hanem a genetikai és a környezeti tényezők együttes hatása dönti el, mennyit nyom alattunk a mérleg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.