Frigid vagyok – Velem van a baj?

Forrás: Thinkstock -
szex napidoktor együttlét frigiditás kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hétköznapi életben a szülész-nőgyógyászt gyakran keresik fel olyan testi panaszokkal, amelyek kialakulásának érzelmi és pszichés háttere van (például szexuális zavarok), vagy épp fordítva: a nőgyógyászati betegség miatt a szexuális élet szenved zavart. 

A testi okokat gyakran orvosolni lehet, mindemellett a testi-lelki szexuális zavarok (pszichoszomatikus kórformák) hátterében gyakran fontosabb tényező a lelki oldal. Érdemes ezért a teljesség igénye nélkül áttekinteni a pszichoszomatikus nőgyógyászati kórformákat. Idetartoznak a fájdalom szindrómák (például vaginizmus, dyspareunia = fájdalmas vagy nehezített közösülés), menstruációs zavarok (például vérzészavarok), meddőség és sikertelen terhesség (vetélés), orgazmuszavarok (például anorgazmia, frigiditás = a libidó csökkenése).

Forrás: Thinkstock

A köznapi nyelvben oly gyakran használt frigiditás elnevezés, melyet az orgazmus hiányával azonosítanak, azonban pontatlan, félrevezető, sőt pejoratív.

A frigiditásnak anatómiai okai vannak.

Az ilyen beteg valóban “hideg”, hiányzik mind a szexuális vágy, mind a szexuális reagálókészség, teljesen érzéketlen, nincs hüvelyi nedvesedése, nem keletkezik a nemi szervében vérbőség, nem érez szexuális izgalmat.

A frigiditásnak két nagy csoportját különböztetjük meg – a részletek a Napidoktor.hu cikkében olvashatók!

Amitől az összes orvos már a haját tépi – hol kezdődik az öndiagnózisok útvesztője? http://www.life.hu/drlife/20160223-ondiagnozis-azaz-sokszor-magunk-mondjuk-meg-az-internet-altal-milyen-problemank-van.htmlTöbb orvos találkozott már azzal a jelenséggel, amikor a betege fejvesztve, letörten vagy határozottan jelenti ki mi a valódi problémája és hogyan kellene azt a doktornak kezelnie. A témában két szakértőt kérdeztünk meg: a pszichológus szerint az öndiagnózissal sokszor magunkkal szúrunk ki, a háziorvosnál pedig több influenzás jelentkezett már, mint amennyi a földön él. Dr. Life--„Már tudom, hogy kerülhető el a rák” - Egy férfi igaz történetehttp://www.life.hu/drlife/20160219-egy-ferfi-kuzdelme-a-prszotatarakkal-igaz-tortenet.htmlTanulságos történet egy rákot túlélt férfiről. Dr. LifeThinkstockA Pszichológus Pasi – Csak semmi pánik, különben pokol lesz az életed! http://www.life.hu/drlife/20160218-a-pszichologus-pasi-tanacsai-panikroham-ellen.htmlA pánikbetegség ma már szinte népbetegség! Észrevétlenül kezdődik, akár éveken át lappang, és gyakran a legváratlanabb helyzetben, hirtelen mutatkozik meg, és onnantól pokollá teheti az ember életét. Akinek ilyen rohama van, az a legkevésbé sem a közönségnek produkálja magát, ellenkezőleg: zárt ajtók mögött, a legbiztonságosabb közegben is szenvedhet, mint a kutya. Dr. LifeThinkstockAz egyetlen érzés, ami felér a narkotikumokkal – Ez történik a szervezetünkben, amikor szerelmesek vagyunkhttp://www.life.hu/drlife/20160203-a-boldogsagerzeten-tul-ez-tortenik-a-szervezetunkben-amikor-szerelmesek-vagyunk.htmlHa valaha voltál igazán őrülten, szenvedélyesen, fülig szerelmes, akkor pontosan tudod, milyen érzés, amikor a torkodban dobog a szíved, ha meglátod Őt. A kétségtelenül csodálatos, örömteli pillanatokra azonban a szervezeted is reagál. Dr. LifeThinkstock„Nem hiszek a gyilkolásban, bármi legyen is az oka” – Sztárok, akiket brutálisan meggyilkoltakhttp://www.life.hu/drlife/20160217-tupac-john-lennon-moran-freeman-unokaja-gianni-versace-is-mind-brutalis-gyilkossag-aldozataiva.htmlAz idézet John Lennontól származik, aki pont egy gyilkosság áldozatává vált. Az amerikai csillagokat sem kímélik a tragédiák és a betegségek. Többek között Tupac Shakurral, Notorious B.I.G.-vel, Morgan Freeman unokájával és egy egykori playboynyuszival sem volt kegyes az élet, amikor a halálkártyát osztotta nekik. Dr. Life--Betegségek testközelből – Fotósorozat az életünket nehezítő daganatokrólhttp://www.life.hu/drlife/20160210-maija-tammi-fotosorozata-az-eletunket-nehezito-daganatokrol.htmlA betegségek világnapja alkalmából összegyűjtöttük, hogy miben is hal meg a magyar a leggyakrabban. Egy fotósorozaton keresztül pedig a saját szemeddel nézheted meg, hogyan néz ki egy-egy betegség szövődménye a valóságban. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.