Higgyek az orvosomnak, vagy sem? – Betegségek, amelyeket sokszor nem ismernek fel elsőre

Forrás: Thinkstock -
betegség diagnózis orvos IBS szklerózis multiplex beteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Többször akad példa arra, amikor az orvost már kész diagnózis elé állítják: egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy milyen az, amikor a páciens már teljesen elhiszi vagy belevész az öndiagnózisok útvesztőjébe. A diagnózis – azaz kórisme, amely tömör összefoglalása az orvos részéről annak, amit a betegéről a vizsgálatok alapján leszűrt – sok esetben csak valamely tünetre vagy betegségre utal, ezért több betegség rejtve maradhat, és a beteget félrekezelhetik, akár éveken át.

A páciens összeszorult gyomorral, türelmesen várja ki a sorát a váróteremben. A betegek köhögésétől hangos helyiségben csak ül és vár, életét és jövőjét már sokszor végigpörgette maga előtt. Szólítják, magabiztos léptekkel, belül félelemmel telve megy be az orvosához. Miután megkapja a diagnózist, megváltozik a hozzáállása: az orvos mondatai uralják az élethez való viszonyulását és szájának mosolyra görbülését. Nemegyszer volt arra példa a történelem során, hogy az orvosok rossz diagnózis miatt kezeltek félre egy beteget.

Forrás: Thinkstock

Vannak „rejtőzködő” betegségek, amelyeket rendszeresen félrediagnosztizálnak vagy fel sem ismernek:

Irritábilis bél szindróma (IBS)

A gyakori bélbetegség hasi görcsökkel, székrekedéssel, puffadással jár, legtöbb esetben kizárásos alapon tudják diagnosztizálni, mivel nincs egyértelmű, kizárólag ráutaló jel. Legtöbbször krónikusan fennálló, akár több hónapja tartó tünetek esetében tudják diagnosztizálni az orvosok. A tünetek legtöbb esetben a stressz, valamint a rossz életmód és az étrendi szokások kiküszöbölésével már rövidtávon orvosolhatóak.

Lupusz

Az autoimmun betegség többek között olyan sztárokat is érint, mint Seal és Selena Gomez. Jellegzetes tüneteinek egyike az arcon feltűnő, pillangószerű bőrpír vagy kiütés. A sokféle tünetegyüttes részeként bármely szervet érintheti a betegség, ezért alapos vér- és vizeletvizsgálat nélkül könnyen más betegségekre gyanakodhatnak az orvosok.

Selena Gomez életét is megnehezíti a lupusz Forrás: AFP

Michael Douglast félrekezelte orvosa

A színészt háromnegyed éven át antibiotikummal kezelte egykori orvosa, mert azt hitte, gyulladás áll a panaszainak hátterében: közben rákos volt.

Szklerózis multiplex

Hogy drasztikusan fogalmazzunk, a betegség következtében

az immunrendszer megtámadja és folyamatosan pusztítja a saját idegsejtjeit.

A betegség kiinduló tünetek egyike a test zsibbadása, amelyet az orvosok elsőként könnyen csupán izomfájdalomnak titulálnak.

Lyme-kór

A betegségek kaméleonjának is hívott kórt sokszor nem tudják diagnosztizálni. Egyik fő jellemzője, azaz a kokárdaszerű kiütés csupán a betegek felénél jelentkezik. A többi érintett általában csupán fejfájásra, ízületi fájdalomra, remegésre panaszkodik a betegség kezdeti szakaszában. A késői diagnózis sajnos Ashley Olsen esetében is igaz volt; a színésznőnél későn vették észre a Lyme-kórra utaló tüneteket, ezért a megfelelő kezeléseket sem kapta meg időben.

Ashley Olsen is Lyme-kórban szenved Forrás: AFP

„Sok orvos máig nem ismeri el, hogy létezik ez a betegség”

Szabó Éva gyermekkorában vakult meg, majd később le is bénult a Lyme-kór miatt, mivel felnőttkoráig nem a megfelelő kezeléseket kapta. Mindezek ellenére pozitív életszemlélete töretlen, amit legfőképp két dolognak köszönhet. Interjú.

Dr. Svejkovszky Ádám, háziorvos

Miután az orvos kikérdezi a beteget, általában összeáll a fejében egy kép, majd elkezdi a vizsgálati protokollt, bár ritkán közöl első körben konkrét diagnózist. Hibázni szabad, az viszont baj, ha egy orvos hosszú távon sem veszi észre, hogy rossz úton jár a kezelésekkel.


Példának okáért az IBS egy kizárásos diagnosztizálás eredménye, ritkán mondjuk ki elsőre, csak ha a beteg minden lelete negatív. A szorongó, maximalista habitussal járó betegségcsoporthoz kapcsolható, akárcsak a pánikroham, az alvászavar és a szorongás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.