A szénhidrát akár tüdőrákot is okozhat!

Forrás: Thinkstock -
fehér kenyér glikémiás index tüdőrák szénhidrát
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fehér kenyeret és a magas glikémiás indexű ételeket nemcsak azoknak érdemes kerülni, akik fogyni szeretnének, esetleg cukorbetegséggel küzdenek, hanem mindenkinek.

A fehér kenyérről és általában a szénhidrátokról már egy jó ideje lehet tudni, hogy nem igazán egészséges a túlzott fogyasztásuk. Amerikai kutatók viszont ezeknek az ételeknek egy újabb hátrányát fedezték fel. - írja a Daily Mail.

Forrás: Thinkstock

A túlzott fogyasztásuk jelentősen növeli a tüdőrák kialakulásának esélyét - erre a következtetésre jutottak a texasi orvosi egyetem kutatói. Tehát érdemes kerülni a fehér kenyeret, és a finomított lisztből készült péksüteményeket is. Természetesen nem a mértékletes fogyasztás az, ami gondot okozhat. Dr. Stephanie Melkonian kutató elmondta a lapnak, a vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy akik a legtöbb magas glikémiás indexű ételeket fogyasztották, azoknál 49%-kal gyakrabban fordult elő tüdődaganat, mint azoknál, akik a legalacsonyabb indexű ételeket ették.

Glikémiás index

Az ételek vércukoremelő képességét fejezi ki a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz képest, százalékban kifejezve. GI-indexük elsősorban a szénhidrátot tartalmazó élelmiszereknek van, a szénhidrátokat ugyanis a szervezet szinte kivétel nélkül szőlőcukorrá alakítja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.