Sokkoló adatok: percenként három ember veszti el lábát a cukorbetegség miatt

egészségügy szívderítő cukorbetegség amputáció diabétesz láb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elvben ma már egyetlen végtagot sem szabadna amputálni a cukorbetegség szövődményeként megjelenő neuropáthia miatt, ezzel szemben a világon húsz másodpercenként hajtanak végre ilyen beavatkozást!

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára szerint Magyarországon 3-4 ezer cukorbeteg lábát vágják le évente. A diagnosztizálás azért nehézkes, mert olyan, mint ha ez a tünetegyüttes a senki földjén lenne – mondta Dr. Kempler Péter belgyógyász, diabetológus, aki szerint amiatt, hogy a neuropáthia a diabétesz szövődményeként alakul ki, a belgyógyászathoz is tartozik, miközben idegrendszeri károsodás lévén akár a neurológiához is sorolhatjuk.

Forrás: Thinkstock

A neuropáthia érintheti a mozgásrendszer működését, emellett negatívan hat a szív-és érrendszerre, és bizonyos élettani funkciók is zavart szenvedhetnek – mondja Dr. Kempler Péter, aki szerint a betegek gyakran azzal keresik fel az orvost, hogy égő, szúrásra emlékeztető fájdalmat okoz nekik alváskor a takaró érintése, vagy épp szédülnek, járásuk bizonytalanná válik. Előfordul, hogy sebekkel, talpi fekélyekkel mennek el a rendelőbe, de az is árulkodó lehet, ha a beteg nem érzi a lábát, így a fájdalmat, a hideget vagy a meleget sem. Ez azért is veszélyes, mert akár balesetekhez is vezethet, ha a páciens nem érzékeli pontosan, hogy mennyire nyomja a gázpedált, vagy el is eshet, ha séta közben nem érzi megfelelően a talajt a lába alatt. Neuropathiás betegek gyakran esnek át tünetmentes szívinfarktuson is – hangsúlyozza Dr. Kempler Péter.

Hogyan és hol állítható fel a diagnózis? Milyen kezeléseket kapnak a páciensek? Olvasd el a Szívderítő.hu cikkében.

Jó célért modellkedik az amputált lábú Stacy Parishttp://www.life.hu/drlife/20160302-stacy-paris-amputalt-labu-modell-azert-modellkedik-hogy-tobb-testi-fogyatekos-modell-szerepeljen.htmlA 30 éves fiatal nő a Models of Diversity kampánya miatt vállalta a fotózást: a szervezet és Stacy is azért küzdenek, hogy több fogyatékkal élő modell szerepeljen a médiában. Dr. Life--Alig áll a lábán a csontsovány Angelina Jolie: a Kung Fu Panda 3 premierjére érkezetthttp://www.life.hu/drlife/20160116-angelina-jolie-csontsovany-a-kung-fu-panda-3-premierjen-alig-allt-a-laban.htmlAhogy arról korábban a Life.hu beszámolt, Brad Pitt legutóbb egyedül gálázott a Golden Globe-on. Akkor Angie nem tartott vele, a Kung Fu Panda 3 premierjét azonban nem hagyta ki. Dr. Life--Durva! 50 kilós tumor van a 350 kilós nő lábánhttp://www.life.hu/drlife/20160108-isabella-amaral-laban-50-kilos-tumor-van-de-sulya-miatt-nem-tudjak-korhazba-vinni.htmlA 30 éves argentín lány akkorára hízott, hogy mind a kórházba szállítása, mind az ottani elhelyezése igencsak problémás. Pedig egy 50 kilós daganat vagy az egyik lábán. Dr. LifeThinkstockMegható ajándékot kapott a lábfej nélküli kislányhttp://www.life.hu/drlife/20151128-meghato-ajandekot-kapott-a-labfej-nelkuli-kislany.htmlEgyéves korában amputálták a kis Ava lábát, mert agyhártyagyulladást kapott. Akkor úgy tűnt, soha nem fog tudni járni.Dr. LifeNorthfotoÚjabb baleset! Rékasi Károly megcsúszott, és két csavar eltört a lábábanhttp://www.life.hu/drlife/20151203-rekasi-karoly-az-rtl-klub-baratok-kozt-sztarja-szinesz-megcsuszott-ezert-ket-csavar-eltort-a-lababan.htmlA színészt pár hete kisebb baleset érte, megcsúszott és megcsavarodott a balesetben eltört lába, emiatt combcsontjában háromból két csavar eltört. Dr. LifeFotó: Szabó Gábor - OrigoÉvek óta azt kéri karácsonyra, hogy vágják le a lábáthttp://www.life.hu/drlife/20151128-evek-ota-azt-keri-karacsonyra-hogy-vagjak-le-a-labat.htmlMár majdnem tíz éve küzd egy ritka betegséggel a 21 éves Hope Gordon. A nap minden percében nagy fájdalmai vannak. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.