megelőzés szex vesekő egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden eddiginél kellemesebb módját sikerült megtalálni a kisebb vesekövek eltávolításának. A szokásos terápián kívül ugyanis a szex is hatékony alternatívát jelent.

Török orvosok kimutatták, hogy a heti 3-4 alkalommal szexuális aktust folytató férfiak nagyobb eséllyel szabadulnak meg spontán módon a vesekövektől.

A vesekő rendkívül gyakori: sokaknál diagnózis nélkül, magától és észrevétlenül távozik a szervezetből. Akkor alakul ki, amikor az ásványi anyagok összekristályosodnak a húgyutakban. Akár 4-5 centiméteresre, vagy annál nagyobbra is gyarapodhatnak.

Forrás: iStockphoto

Az Urology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz az Ankara Training and Research Hospital intézmény 75 páciensét vették górcső alá, akiket véletlenszerűen három csoportra osztottak. Az első csoport tagjait arra kérték, hogy heti 3-4 alkalommal bújjanak ágyba a párjukkal. A második csoport tamszulozin tartalmú gyógyszert kapott, amit prosztata-megnagyobbodás esetén szokás adni a húgyutak átjárhatóságának biztosítására. A harmadik csoport pedig hagyományos kezelésben részesült.

Két héttel később egyértelmű eredmények születtek. A 31 rendszeresen szexuális aktust létesítő férfi közül 26 spontán megszabadult a vesekövektől, ami azonban csak a tamszulozinos csoport felére volt igaz, a hagyományos kezelésben részesülők közül pedig egyharmadra.

Forrás: Thinkstock

Az egyik feltételezés szerint a szex – vagyis az izgalmi állapot – fokozza a salétromsav-termelődést, ami ellazítja a húgycső izmait.

Kávéval a szklerózis multiplex ellen?http://www.life.hu/drlife/20160312-kave-lehet-a-szklerozis-multiplex-ellenszere.htmlEgy friss kutatás szerint, kisebb a kockázata a szklerózis multiplex kialakulásának azoknál, akik sok kávét isznak. Dr. Life--Joghurttal megelőzhető a magas vérnyomás?http://www.life.hu/drlife/20160312-kutatasok-bizonyitjak-hogy-joghurttal-megelozheto-a-magas-vernyomas.htmlEgy friss kutatásból az derült ki, hogy a hetente legalább öt adag joghurtot fogyasztó nőkben kisebb valószínűséggel alakulhat ki magas vérnyomás. Dr. LifeThinkstockAz őrültek helye a 21. századi magyar társadalombanhttp://www.life.hu/drlife/20160310-az-orultek-helye-a-21-szazadban-az-mta-interjuja.htmlEz a címe annak a kutatási programnak, amely az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban, Légmán Anna szociológus vezetésével mutatja be, hogyan jelennek meg a pszichiátriai betegek a társadalomban. A hiánypótló kutatás főképp a betegek és a közösség viszonyára koncentrál, és ennek alapján javasol változtatásokat a kezelésben. Az Mta.hu interjúja. Dr. Life--Tallós Rita: "A férjem a sugárkezelés alatt vett el felségül"http://www.life.hu/drlife/20160311-tallos-rita-a-tv2-joban-rosszban-egykori-szinesznojet-a-sugarkezeles-alatt-vette-felesegul-ferje.htmlA Jóban Rosszban egykori színésznője a rákbetegség alatti megterhelő időszakban is nő tudott maradni és állítja, ezt férjének is köszönheti. Dr. Life--Valószínűleg már Olivia Newton-John sem ismer rá a lányárahttp://www.life.hu/drlife/20160311-rengetek-szepeszeti-beavatkozason-esett-at-chloe-lattanzi.htmlA négyszeres Grammy-díjas énekes és színésznő, Olivia Newton-John egyetlen lánya, Chloe Lattanzi még csak 30 éves, de több szépészeti műtéten esett át, mint az édesanyja. Nézd meg, milyen volt, és milyen lett! Dr. Life--Kórházba került Balázs Fecó - Veszélyes beavatkozást hajtottak végre a szívénhttp://www.life.hu/drlife/20160312-korhazba-kerult-balazs-feco-szivritmuszavarral-korabban-szivinfarktusa-volt.html A zenész korábban már átesett egy szívinfarktuson, akkor bypass-műtétet végeztek rajta. Most szívritmuszavar miatt került kórházba. Dr. LifeFotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.