Veszélyesek az antidepresszánsok: három tini története

Forrás: Thinkstock -
terápia WHO tinédzser antidepresszáns tini mentális betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A WHO aggasztó adatai szerint az utóbbi hét évben több mint 50 százalékkal nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akiknek a kezelőorvosuk antidepresszánst ír fel az állapotukra. Szakemberek szerint felmerül a kérdés, vajon valóban minden esetben van létjogosultsága a gyógyszernek? 

Az antidepresszánsok kiterjedt alkalmazása a gyerekek körében azért is aggasztó, mert a gyógyszerek mellékhatásai között szerepel az öngyilkosságra való hajlam, elsősorban azoknál, akiknél az agy még a fejlődés állapotában van. Éppen ezért a NICE ajánlása szerint

enyhe depresszióra nem lenne szabad gyógyszert adni,

és súlyosabb esetekben is csak akkor, ha mellette terápiás kezelésben is részesül a páciens. Az alábbiakban három személyes élményt olvashatunk olyan angliai fiataloktól, akik maguk is gyerekként kerültek kapcsolatba az antidepresszánsokkal és mellékhatásaikkal.

Forrás: Thinkstock

A 21 éves Danny Browman még csak várólistán szerepelt a terápiás kezelésre,

amikor már megkapta a gyógyszerét. Mindössze 15 éves volt ekkor, és egy éven át szedte az antidepresszánst, ám a depressziója nemhogy javult, de inkább tovább romlott. Mikor végül elkezdhette a terápiás kezelést, testdiszmorfiás zavart diagnosztizáltak nála, a gyógyszer szedését abbahagyatták vele, de terápiára azóta is jár.

A 22 éves Sarah Dale 16 évesen kezdett gyógyszert szedni,

és hamarosan nem tudott szabadulni az öngyilkos gondolatoktól. Öt éven át szedte az antidepresszánst, mielőtt megállapították nála a borderline szindrómát. Mire végre kiderült, hogy a gyógyszernek semmilyen pozitív hatása nincs nála, addigra már rászokott, így amikor abbahagyatták vele a szedését, súlyos elvonási tünetei lettek. Sarah meg van győződve róla, hogy a rövid távú memóriavesztését is az éveken át szedett antidepresszánsoknak köszönheti.

A 19 éves Laura Heydon alig volt 12 éves, amikor meghaltak a nagyszülei,

és a kislánynak automatikusan a kezébe nyomtak egy doboz antidepresszánst, hogy kezdje el szedni. Fogalma sem volt, mi az, de szófogadó módon bevette a tablettákat, ám hamarosan őt is öngyilkos gondolatok kezdték el gyötörni. Fogalma sem volt róla, hogy ez a gyógyszerek mellékhatása, és csupán további hat hónap után került el egy terapeutához, aki végre érdemben foglalkozott vele.

A hátunk mögött rajzolgató pszichológus legendája – igaz, vagy sem?

Ha már terápia: kötélidegek, naponta sok páciens és rengeteg lelki probléma, amely megoldásra vár, ez egy pszichológus „menüje”. De mégis, mit várunk el tőlük, miért megyünk hozzájuk, hogyan reagálunk rájuk? Cikkünkben kíváncsiak voltunk mindkét fél véleményére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.