Ha kutyát tartasz, nem leszel beteg: ezért!

Forrás: Thinkstock -
kutya szívderítő kutatás szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kisebb eséllyel halnak meg keringési és szívrendszeri betegségek miatt, illetve nő az élettartamuk azoknak a középkorú és idősebb embereknek, akik kutyát tartanak. Közülük azok, akik egyedülállók, kisebb eséllyel kapnak szívinfarktust és stroke-ot is a nem kutyásokhoz képest - derült ki egy tíz évig tartó svéd kutatásból.

A kutatási eredmények szerint „különösen az egyedülállók számára a kutyatartás látványos különbséget eredményez az egészségi állapotban” – mondta Dr. Mwenya Mubanga (Uppsala Egyetem, Svédország) a Medscape Heartwire-nek az Amerikai Szívtársaság 2016. évi Epidemiológiai, Prevenciós, Életmód és Keringésrendszeri Tudományos Ülésszakán. A kutyatartóknak napi mozgást biztosít a sétáltatás, a kutya társasága csökkenti a stresszt, mindez magyarázhatja az eredményeket - mondják a kutatók.

Forrás: Thinkstock

A kutyatulajdonosokat Svédországban 2001 óta törvény kötelezi arra, hogy regisztráltassák a kutyájukat, és becslések szerint a kutyák 83%-a regisztrálva is van. Megvizsgálták a svéd lakossági nyilvántartást, hogy milyen kapcsolatokat találnak a kutyatulajdonosok és a szív- és érrendszeri események és halálozás között. Az eredmények kiderülnek a Szívderítő.hu cikkéből!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.