Megdőlt a sztereotípia: A szőke nők IQ-ja magasabb

Forrás: Thinkstock -
IQ sztereotípia inteligencia szőke
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Viccek állandó szereplői a szőke nők, akiknek általában az értelmi képességeikből csinálnak poént. Elterjedt nézet, hogy a világos hajszínű hölgyek kevésbé intelligensek, ám most a tudomány cáfolta ezt a sztereotípiát.

Összesen 11 ezer szőke hölgy IQ-tesztjének eredményét vetették össze fekete, barna és vörös hajú nők IQ-tesztjének értékeivel az Ohio Állami Egyetem kutatói. A végeredmény pedig igen meglepő lett.

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

A szőke nők IQ-értékének átlaga nem alacsonyabb, hanem éppen ellenkezőleg, magasabb a többiekénél, bár nem lehet komoly eltérésekről beszélni - írja az Independent nyomán az Origo. A tanulmány egyik szerzője, Jay Zagorsky szerint számos szőke embert sértenek meg, ezért fontosak az ilyen kutatások. A tudományosan alátámasztott eredményekkel gátat lehet szabni ezeknek a káros nézeteknek.

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

A torzító hatás kizárása végett a tanulmányban csak egyetlen etnikumot vizsgáltak. A kutató szerint a szőke, fehér bőrszínű nők átlagos IQ-eredménye 103,2 pont. Ez valamennyivel magasabb, mint ugyanazon etnikumba tartozó barnák (102,7 pont), vörösek (101,2 pont) és feketék (100,5 pont) értékei. Zagorsky természetesen elmondta, hogy nem lehet azt állítani, hogy a szőke emberek okosabbak lennének az átlagnál, de az egyértelmű, hogy nem butábbak.

Sztárok, akik szembenéztek a meddőséggelhttp://www.life.hu/drlife/20160321-sztarok-endometriozissal-gyermek-nelkul-is-teljes-az-eletuk-velemenyek.htmlA mellrák mellett az endometriózis a késő harmincas éveikben járó nők egyik „ellensége”. Sok orvos a gyakori előfordulását a nők – az előző generációkhoz képest – egyre későbbi életkorba tolódó szüléseivel magyarázza. Pár sztár azonban ezt sem tartotta magában: a nőket szerető fitnesz edzőtől kezdve a világhíres színésznőig néhányan kiálltak betegségükkel a nyilvánosság elé. Persze azért akadnak kivételek: az egyikük állapota ellenére is három gyermeket szült. Dr. LifeAFPUma Thurman plasztikrémmé változotthttp://www.life.hu/drlife/20160322-rengetek-plasztikai-muteten-esett-at-uma-thurman.htmlUma Thurman belépője elég emlékezetesre sikerült az amfAR-gálán szombaton. A színésznő ugyanis teljesen felismerhetetlenné vált a rengeteg plasztikai műtét miatt. Dr. Life--Félmeztelenül pózol az ország kedvenc színésze, Csonka Andráshttp://www.life.hu/drlife/20160322-csonka-andras-polo-nelkul-pattant-bringara-kivizsgalason-jart-a-szinesz.htmlA Life.hu sztárszerzője egészségtudatosan él, így nem feledkezett meg a tavaszi kivizsgálásokról sem. A sztárt ritkán látni ruha nélkül. Dr. LifeOrigoA zene ad reményt az üvegcsontú nőnekhttp://www.life.hu/drlife/20160322-a-muveszet-ad-remenyt-az-uvegcsontu-nonek.htmlGaelynn Lea egy ritka örökletes betegségben, az úgynevezett üvegcsontúságban szenved, ami megakadályozta a normális növekedésben, ennek ellenére 20 éve hegedül, zenekarokban játszik, és kimondhatatlanul gyönyörű dalokat ír. Ezt mutatta meg a Tiny Desk koncerten. Dr. Life--Erdélyi Mónika szépészeti beavatkozáson járthttp://www.life.hu/drlife/20160322-erdelyi-monika-musorvezeto-szepeszeti-beavatkozason-jart.htmlA műsorvezető beadta a derekát, természetesség ide vagy oda néha jól jön egy kis segítség ahhoz, hogy egy nő megfiatalodjon. Dr. Life--5 inspiráló Down-szindrómás, aki nem adta fel az álmát!http://www.life.hu/drlife/20160318-inspiralo-down-szindromasok-tortenete-a-vilagnap-alkalmabol.htmlA Down-szindróma világnapja alkalmából úgy gondoltuk, ezúttal teret adunk azoknak az érintetteknek is, akik betegségükre fittyet hányva építettek karriert, és lettek egy ország vagy világ kedvencei. Lássuk őket! Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.