Na, most örülhetnek igazán a kopaszodó férfiak

Fotó: Jules Stenson/Ferraris -
hajhullás haj kopaszodás férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kopaszodást visszafordító új gyógyszer milliók számára adhat reményt.

Világszerte milliókat érint a férfias típusú kopaszodás, ennek ellenére az elmúlt 15 évben csupán két gyógyszert hagytak jóvá a rendellenesség kezelésére.

50 évesen bizony Vilmos herceg is kopasz lesz Fotó: Jules Stenson/Ferraris

Egy kutatócsoport azonban azt állítja, hogy ez hamarosan megváltozhat. A Samumed gyógyszerkutató cég arról számolt be, hogy nemrég sikerrel tesztelt egy új gyógyszert, amely férfiakban képes visszafordítani a kopaszodást.

Az SM04554 elnevezésű gyógyszert az androgén alopécia, vagyis a férfias típusú kopaszodás kezelésére fejlesztették ki, amely férfiakban és nőkben is gyakran fordul elő. A készítmény az SM04554 kisméretű molekuláris összetevő helyi oldata, amely megnyitja a test sejtjeiben a jelző útvonalakat. Ezek az útvonalak indítják be és tartják fenn a hajciklus növekedési fázisát. A szakértők úgy vélik, hogy ezeknek az útvonalaknak a csökkenése felelős a férfias típusú kopaszodás kialakulásáért.

Az SM04554 gyógyszert a klinikai kísérletben 18 és 55 év közötti férfiakon tesztelték. A 302 alany közül az egyik csoport placebót kapott, a második csoport az SM04554 0,15 százalékos oldatát, a harmadik pedig a szer 0,25 százalékos oldatát. A férfiak naponta egyszer kapták a gyógyszert először 90 napig, amit egy kezelés utáni utánkövetés követett 45 nappal később.

Az eredmények azt mutatták, hogy a 0,15 és 0,25 százalékos oldatot kapott alanyoknak több és sűrűbb haja lett a kutatás végére.

A placebo csoport tagjai viszont a 135 nap elteltével kevesebb és ritkább hajjal rendelkeztek.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia nemrég megrendezett éves kongresszusán a kísérlet vezetői arról számoltak be, hogy az SM04554 az eredmények alapján biztonságos, jól tolerálható és potenciálisan hatékony.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.