Néma szenvedés? A nők fele állandóan fáradt, de nem szólnak róla senkinek

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Monkeybusinessimages -
fáradtság nők egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint a nők közel fele nem alszik eleget, ugyanakkor nem beszélnek a problémáról, inkább csendben szenvednek.

A probléma oka gyakran az alvási apnoea, ami nem csupán horkolással jár, de veszélyes lélegzetvétel-kihagyásokkal is. A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás növeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét a középkorú nők körében.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Monkeybusinessimages

Sokan a megkérdezettek közül azt hiszik, egyszerűen arról van szó, hogy öregszenek, de a probléma ennél összetettebb. Kétségtelen, hogy a terhesség és a menopauza alvászavart okozhat a hormonális változások miatt, de az esetek nagy részében másról van szó.

Négyből egy nő fordul csak orvoshoz azok közül, akik rendszeresen találkoznak ezzel a problémával.

"A legtöbben azt hiszik, hogy egyszerűen ilyen a modern élet, sokat dolgozunk és folyton fáradtak vagyunk. A YouGov felmérése szerint a nők 46 százaléka nehezen alszik, míg ez csupán a férfiak 36 százalékára jellemző" - mondja John Stradling professzor, az Oxford Egyetem alváskutató szakembere. A kutatás során 4100 brit felnőtt alvási szokásait vizsgálták.

Kiderült, hogy a legtöbb esetben a félelmetes alvási apnoea áll a jelenség hátterében, ami 1,5 millió britet érint érint, és jelentős mértékben növeli a diabétesz kialakulásának esélyét.

!

A tünetek között az álmatlanság és a horkolás mellett szerepel a nyugtalan láb szindróma, a fáradtság, a depresszió, a fejfájás és az izomfájdalmak is. A tünetek megléte esetén a szakember szerint érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.
A csokinyúlfogyasztás is aktiválhatja a rejtélyes allergiáthttp://www.life.hu/drlife/20160324-nikkel-allergia-kulonbozo-tunetei-lehetnek-a-husveti-csokiban-is-lehet.htmlKevésbé ismert, hogy a nikkelallergia nemcsak bőrtüneteket okozhat, hanem az egész szervezetet érintheti. Nikkelt ugyanis bizonyos ételek is tartalmaznak, amelyek fogyasztása az arra érzékenyeknél fej- és hasfájást, puffadást és csalánkiütést is kiválthat. Dr. Life--Vérmérgezés és bénulás: Egy hétig volt a lány hüvelyében a tamponhttp://www.life.hu/drlife/20160328-toxikus-sokk-szindromat-okozott-a-bennfelejtett-tampon-egy-hetig-volt-a-huvelyeben.htmlA 20 éves Emily Pankhurst éppen az egyetemi záróvizsgáira készült, így a váratlanul jelentkező rosszulléteit és puffadását a stresszre fogta. Később azonban kiderült, hogy valójában toxikus sokkot kapott, amit egy bent felejtett tampon okozott. Dr. LifeThinkstockBüdös, csípős, szagtalan? Erről árulkodik a vizelet illatahttp://www.life.hu/drlife/20160328-a-vizelet-szaga-segit-diagnosztizalni-a-demenciat-errol-arulkodik-a-vizelet-illata.htmlEnnek a korai Alzheimer biomarkernek az azonosítása segíthet az orvosoknak abban, hogy még az agyműködés hanyatlása és a szellemi hanyatlás előtt diagnosztizálhassák a szörnyű betegséget. A felfedezés olyan kezelések kifejlesztéséhez is vezethet, amelyekkel lelassítható a betegség progressziója. Dr. LifeThinkstockA férfinátha nem csak marketingfogás: Egy beteg pasi nem viccel!http://www.life.hu/drlife/20160328-nem-csak-kitalacio-a-ferfi-influenza-egy-beteg-pasi-nem-viccel-semmivel.htmlA vírus azért sújtja keményebben a férfiakat, mert az ösztrogén nemi hormon a nőkben csökkenti a vírus szaporodási képességét.Dr. Life--Súlyos betegséggel nézett szembe Bródy Jánoshttp://www.life.hu/drlife/20160327-sulyos-betegseggel-nezett-szembe-brody-janos.htmlA 70 éves Bródy János a Borsnak adott interjújában mesélt súlyos betegségéről. Dr. LifeFotó: Szabó Gábor - OrigoStroke-ot okozhat az óraátállítás!http://www.life.hu/drlife/20160325-egy-kutatas-szerint-akar-stroke-ot-okozhat-az-oraatallitas.htmlSvédországban és Amerikában is kimutatták, hogy az óraátállítás utáni hétfőn és kedden, az első munkanapokon körülbelül tíz százalékkal emelkedik a szívrohamok száma - mondta Kiss Róbert a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke egy tévécsatorna műsorában. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.