Ezért nem lenne szabad a férfiaknak többet inniuk, mint a nőknek

Forrás: Thinkstock -
szívderítő kutatás alkohol brit tudósok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új brit ajánlás szerint a férfiak sem bírják jobban az alkoholt a nőknél. Az eddigi vélekedés szerint ők valamivel többet ihattak a hölgyeknél, ám az ajánlásoknak az utóbbi 20 évben történt legnagyobb jelentőségű átalakítása szerint úgy tűnik, hogy az ő szív- és érrendszeri, valamint egyéb betegségekre való hajlamukat is növelheti az alkohol. 

Az új ajánlások az elmúlt 20 év során gyűjtött tudományos bizonyítékokon alapulnak. Az összeállításukat célzó munka 2013-ban kezdődött, és a közegészségügy, a viselkedéstudományok és az alkohollal kapcsolatos tudományos kutatások szakértőiből összeállított csapat vett részt benne.

Forrás: Thinkstock

Az adatok elemzésének eredményeként a kutatók új ajánlásokat állítottak fel: e szerint a férfiaknak sem lenne szabad többet inniuk a nők számára ajánlott legfeljebb heti 14 alkoholegységnél. Eddig a férfiaknak heti 21 egységet engedélyeztek az ajánlások. Az jórészt az italtól függ, hány egység alkohollal kell számolni: 3 cent égetett szesz általában egy egység, míg egy közepes-nagy pohár bor, vagy fél liter sör általában 2-3 egység. Az a férfi, aki hetente hat üveg sört megiszik, máris elérte a 14 egységet, ami azonban még alacsony kockázatúnak számít.

Hány egységnyi alkoholt javasolt inni, és milyen rendszerességgel? Kiderül a Szívderítő.hu részletes cikkéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.