Csak a skizofrének képesek csiklandozni magukat?

Forrás: Dreamstime -
inger mentális betegség skizofrénia csiklandozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szakemberek már korábban megállapították, hogy a legtöbb ember egyszerűen képtelen arra, hogy saját magát megcsiklandozza, és ez ugyanolyan hatást váltson ki belőle, mint amikor mások csiklandozzák. Úgy néz ki azonban, hogy a skizofréneknél ez másképp működik: az agy nem ismeri fel, hogy szándékos ingerről van szó, ezért a reakció nem változik.

Változó, hogy ki hol a leginkább csiklandós: a hónaljánál, a térde alatt, az oldalán, de a legtöbben bizonyos mértékig csiklandósak.

Forrás: giphy.com

Ugyanakkor az is bizonyítást nyert, hogy amikor az ember saját magát csiklandozza, a reakciók eltérőek attól, mint amikor más teszi ezt. Ennek oka az, hogy ilyenkor

az agy felismeri, hogy szándékos ingerről van szó, hogy ezért a reakció kevésbé lesz intenzív.

A franciaországi Lille Egyetem munkatársai felfedezték, hogy azok, akik saját szándékos érintésükre is csiklandósak, hajlamosak a skizofréniára, esetleg már azonosították is esetükben ezt a mentális betegséget: "A sikeres öncsiklandozást tapasztaló emberek az átlagosnál jóval gyakrabban számolnak be természetfeletti élményekről, és bizonyos jellegű, a skizofréniára is jellemző passzivitásról (amelynek során például idegen hatalom befolyása alatt állnak).

Forrás: Dreamstime

A Consciousness and Cognition című szaklapban publikált kutatás során a szakemberek 397 résztvevő reakcióit vizsgálták, akik korábban egy skizotípiás személyiség kérdőívet töltöttek ki. Nyolcvan extrém magas vagy alacsony pontszámot elérő résztvevőtől a teljes kérdőív kitöltését kérték, közülük 27-en – 17 nő és 10 férfi, átlagosan 23 évesek – vettek részt a fő kutatásban, akikről kiderül, hogy ugyanúgy nevetnek, ha magukat csiklandozzák, mintha más tenné ezt velük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.