Pszichiátrián szült a nő, meghalt a gyerek - Az ombudsman kivizsgálta az ügyet

Forrás: Thinkstock -
szülés vajúdás Szent Imre Kórház pszichiátria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy nő a pszichiátriai osztályon szülte meg gyerekét, aki a Szent Imre kórház vezetése szerint már halott volt, mikor világra jött. Az eset még tavaly márciusban történt, akkor azonnal vizsgálatot indítottak az ügyben, amelynek most lett meg az eredménye.

A vizsgálat során súlyos alapjogsértéseket és komoly hiányosságokat tárt fel az alapvető jogok biztosa a budapesti Szent Imre kórház pszichiátriai osztályán szülő nő ügyében. Székely László alapjogi biztos a tavaly márciusi sajtóhírek megjelenése után azonnal elindította vizsgálatát - áll az ombudsman hivatalának hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szent Imre Kórház Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Lekötözve vajúdott

Kifejtették, hogy a pszichiátriai osztály zárt részlegének dolgozói annak ellenére sem észlelték a szülés megindulását, hogy az állapotos nőt a krízismegfigyelőben helyezték el és "legalábbis az előírások szerint" szigorú megfigyelés alatt tartották.

Szent Imre Kórház Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az ombudsman szerint embertelen és megalázó bánásmódot jelentett önmagában az, hogy a várandós nő az észlelésig lekötözve vajúdott, illetve így kellett megszülnie gyermekét.

Közölték, az alapjogi biztosnak nem tiszte a kórházi protokollok szakmai megítélése, azonban a hatósági boncolás eredménye alapján tény, hogy

a gyermek élve született, a vajúdás és a szülés nem megfelelő körülményei miatt halt meg.

Az ombudsman arra is felhívta a figyelmet, hogy szükséges kidolgozni egy olyan eljárásrendet, ami a pszichiátriai ellátást igénylő várandós nő, a magzat, az újszülött biztonságát és érdekeit, valamint az alapjogi garanciákat egyaránt szem előtt tartja. Ezen belül akár az általános előírásokat meghaladóan kell odafigyelni a "hátrányos feltételekkel" induló magzatokra és így az anyára is.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

A külső kontroll hiánya

A vizsgálat azt is feltárta, hogy a pszichiátriai osztályon az úgynevezett kémiai korlátozásnak minősülő

gyógyszerezést nem dokumentálják a jogszabályi előírásoknak megfelelően,

az adatlapokat ismétlődő jelleggel pontatlanul és hiányosan töltik ki. Súlyosan aggályosnak találták azt is, hogy a betegek törvényes képviselőit rendszeresen nem értesítik, illetve a betegjogi képviselőt nem azonnal, hanem napokkal később tájékoztatják. Mindez szerinte együttesen alkalmas arra, hogy akadályozza az intézkedések megfelelő külső kontrollját.

További lépések

Székely László az újszülött halálának ügyében és a pszichiátriai osztály működése miatt több ajánlással fordult az emberi erőforrások miniszteréhez, az országos tiszti főorvoshoz, a kórház főigazgatójához, valamint az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ főigazgatójához is.

Pisilés szex előtt? Inkább ne!http://www.life.hu/drlife/20160412-a-szex-elotti-pisilest-inkabb-hanyagold-mert-konnyen-hugyuti-fertozest-kaphatsz.htmlGyakran felfázol? Akkor jobb, ha tudod, hogy összefüggés van a húgyúti fertőzések és a szex között, mivel az együttlét során a baktériumok könnyen a húgycsőbe juthatnak. Most eláruljuk, hogy miként is előzheted meg mindezt! Dr. LifeThinkstockA macskák kakija dühkitörést okozhat a gazdinálhttp://www.life.hu/drlife/20160331-a-macskak-kakija-duhkitorest-okozhat-a-gazdinal.htmlEgy friss tanulmány szerint a tündéri kiscicák megnövelik a kockázatát annak, hogy agresszív dühkitöréseink legyenek. Dr. Life--Vajúdás közben sminkelte ki magát egy nőhttp://www.life.hu/drlife/20160316-szules-elott-meg-gyorsan-kisminkelte-magat-az-ujdonsult-anyuka.htmlGyakran álmodozunk arról, hogy úgy keljünk fel, mint azok színésznők, akik az amerikai filmekben a legrosszabb pillanataikban is úgy néznek ki, ahogy mi, amikor a toppon vagyunk. Egy beauty vlogger azonban még ennél is tovább ment. Ő ugyanis szülés közben dobta fel a sminkjét! Dr. LifeThinkstockKiderült, hogy mi Ashton Kutcher egyik rettegett ellenségehttp://www.life.hu/drlife/20160330-ashton-kutcher-es-mila-kunis-figyel-arra-hogy-egeszsegesen-etkezzen-a-lanyuk.htmlAshton Kutcher egy talk-showban mesélte el, hogy mit is hozott családjának a húsvéti nyuszi. Nagyon tévedsz, ha azt hiszed, hogy csokit, a színész ugyanis kifejtette: ő és felesége imádják a csokit, és pont ezért próbálják nagy ívben elkerülni. Dr. Life--Sokkoló! Anorexiás lett Yevgeny Kafelnikov lányahttp://www.life.hu/drlife/20160323-az-orosz-teniszezo-yevgeny-kafelnikov-lanya-anorexias.htmlA teniszsztár Yevgeny Kafelnikov nemrég aggódó apaként lépett nyilvánosság elé, mivel modell lánya, Alesya anorexiával küzd. Dr. LifeOrigoÍme az ötgyermekes édesanya, aki Barbie-babává változotthttp://www.life.hu/drlife/20160317-ime-az-otgyermekes-edesanya-aki-elo-barbie-babava-valtozott.htmlNannette Hammond 42 évesen elhatározta, hogy ezentúl Barbie babaként fog élni. Így időt és pénzt nem sajnálva megvalósította álmát. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.