Cukorral a cukor ellen: így őrizheted meg májad egészségét

Forrás: Thinkstock -
betegség cukor táplálkozás egészség zsírmáj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nem alkoholos zsírmáj betegség akkor alakul ki, amikor túl sok zsír gyűlik össze a májban. Ez annak tudható be, hogy a fruktóz nevű cukor bejut a májba - állítják a tudósok. Egy friss kutatás szerint ez azonban megakadályozható, méghozzá egy természetes cukor, a trehalóz segítségével, amely blokkolja a fruktózt.

A nem alkoholos zsírmáj betegség a túlsúllyal hozható összefüggésbe, ami az Egyesült Államok lakosságának közel 25 százalékát érinti. Maga a betegség meglehetősen gyakori, és kezdetben általában észrevétlen marad. Számos esetben viszont gyulladás alakul ki, ami a máj károsodásához vezet.

Forrás: Thinkstock

Ha tünetek jelentkeznek, a betegek általában fáradtságról, a jobb oldali felhasi fájdalomról és fogyásról számolnak be. Előfordul, hogy a májban felhalmozódott zsír olyan méreteket ölt, hogy transzplantáció válik szükségessé. Jelenleg a betegségre nincs hatékony gyógyszeres kezelési módszer, noha tény, hogy a fogyás segít abban is, hogy a májban felhalmozódott zsírmennyiség csökkenjen.

Szakemberek egy csoportja a trehalózban látja a megoldást a probléma kezelésére. A trehalóz bizonyos növényekben és a gombákban lelhető fel, és segít abban, hogy a sejtek leadják a zsírt, így elkerülhető, hogy túl sok zsír halmozódjon fel.

A kísérlet végén a fruktózzal és trehalózzal etetett egerek testsúlya csökkent, és ugyanez volt elmondható koleszterinszintjükről is.

A kutatás a Science Signaling című szaklapban jelent meg.

Egészséges életmód mindenkor

Ahogy idősebbek leszünk, egyre nehezebb leadnunk a felesleges kilókat, és oda kell figyelnünk a koleszterinszintre is. Vagyis 50 felé igenis el kell indulni egy kímélőbb életmód felé. Eláruljuk, mire érdemes különösen odafigyelni! A Life.hu cikkért kattints ide.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.