Az orális szex huszonkétszeresére növeli a rák kockázatát

Forrás: Thinkstock -
HPV betegség szex gégerák orál felnőtt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Most kiderült: azok, akik rendszeresen hódolnak az orális szex örömeinek, lényegesen nagyobb eséllyel kapnak torok- és gégerákot. 

Bizonyítást nyert, hogy HPV főként orális szex útján terjed: ez a vírus elsősorban a méhnyakrákért felelős, de a szájba kerülve torok- és gégerákot is okozhat. Évente több mint 500 ezer ember diagnosztizálnak szájrákkal világszerte, ezért a szakemberek szerint ideje a problémáról nyíltan beszélni.

Forrás: Thinkstock

A HPV-16 nevű vírus régóta ismert oka a garatráknak, amely a torok középső részének megbetegedéséért felelős. A

HPV nem közvetlen módon okoz rákot, hanem a sejtek összetételét változtatja meg, s így ezek a sejtek gyakran elrákosodnak.

A garatrák a férfiak körében gyakoribb, mint a nőknél a brit NHS szerint, mivel a nők szexuális kielégítése veszélyesebb, mint amikor a nő elégíti ki szájjal a férfit. Jelenleg a garatrák a 11. Leggyakoribb ráktípus a világon a WHO adatai szerint, évente félmillió beteget diagnosztizálnak ezzel a betegséggel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.