Nem csak rákot okozhat a génmutáció, ami miatt Angelina Jolie megműttette magát

petefészekrák mellrák génmutáció daganat BRCA1 rák (betegség) Angelina Jolie termékenység tumor emlőrák petesejt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az úgynevezett BRCA1 génnel rendelkező hölgyeknél nem csupán az emlő- és petefészekrák kialakulásának kockázata nőhet meg, hanem akár termékenységi gondokkal is számolniuk kell.

Annak idején Angelina Jolie mell- és petefészekműtétjével hívta fel az úgynevezett BRCA1 és BRCA2 nevű génmutációkra a figyelmet. A filmcsillag ugyanis azért operáltatta le mellét, majd vetette ki később a petefészkét, mert egy vizsgálat során kiderült: mindkét génnel rendelkezik, amelyek növelik nála az emlő- és a petefészekrák kialakulásának kockázatát.

Forrás: AFP/2015 Getty Images/Jason Merritt

Ausztrál és brit tudósok szerint a BRCA1 gén nem csupán ezekért lehet felelős, hanem a nők termékenységi gondjaiért is. Az Edinburgh-i és a St. Andrews-i Egyetem (igen, ide járt annak idején Vilmos herceg és Katalin hercegné) tudósai 693 olyan 25 és 45 éves nőt vizsgáltak meg, akiknek már volt daganatos megbetegedésük.

A kutatás szerint azok a hölgyek, akik rendelkeztek a BRCA1 génnel, a normális értéknél sokkal kevesebb volt a petesejtjük, ráadásul a mesterséges megtermékenyítéssel is sokkal nehezebben esnek teherbe.

Így dolgoznak benned a BRCA1 és BRCA2 gének

Már a kilencvenes évek közepén beazonosítottak olyan géneket, amelyek mutációi növelik bizonyos örökletes rákfajták kialakulásának kockázatát. Ilyenek az emlőrákkal és a petefészekrákkal kapcsolatba hozható BRCA1 és BRCA2 gének. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Cukorral a cukor ellen: így őrizheted meg májad egészségéthttp://www.life.hu/drlife/20160418-a-nem-alkoholos-zsirmaj-betegseg-megakadalyozhato-a-termeszetes-cukor-trehaloz-segitsegevel.htmlA nem alkoholos zsírmáj betegség akkor alakul ki, amikor túl sok zsír gyűlik össze a májban. Ez annak tudható be, hogy a fruktóz nevű cukor bejut a májba - állítják a tudósok. Egy friss kutatás szerint ez azonban megakadályozható, méghozzá egy természetes cukor, a trehalóz segítségével, amely blokkolja a fruktózt. Dr. Life--Műtétje után végre beindíthatja karrierjét a színésznő, akinek súlyos gerincferdülése volthttp://www.life.hu/drlife/20160419-caroline-heinle-szineszno-gerincferdules-mutetje-utan-beindithatja-karrierjet.htmlA 31 éves Caroline Heinle reméli, hogy végre megvalósíthatja álmát, és színésznő lehet New Yorkban. Dr. LifeOrigoCsak a skizofrének képesek csiklandozni magukat?http://www.life.hu/drlife/20160412-a-skizofrenek-kepesek-sajat-magukat-csiklandozni.htmlA szakemberek már korábban megállapították, hogy a legtöbb ember egyszerűen képtelen arra, hogy saját magát megcsiklandozza, és ez ugyanolyan hatást váltson ki belőle, mint amikor mások csiklandozzák. Úgy néz ki azonban, hogy a skizofréneknél ez másképp működik: az agy nem ismeri fel, hogy szándékos ingerről van szó, ezért a reakció nem változik. Dr. Life--Amerikában elvégezték a világ első HIV-pozitívtól HIV-pozitívnak adott májátültetéséthttp://www.life.hu/drlife/20160412-elvegeztek-a-vilag-elso-hiv-pozitivtol-hiv-pozitivnak-adott-majatulteteset.htmlA baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen néhány héttel ezelőtt végrehajtották a világ első HIV-pozitívtól HIV-pozitívnak adott májátültetését. Dr. Life--Közel 80 kilót nyom az 5 éves kisfiú egy ritka genetikai betegség miatthttp://www.life.hu/drlife/20160411-misael-caldogno-abreu-5-eves-kisfiu-a-prader-willi-szindroma-miatt-79-kilot-nyom.htmlA Brazíliában élő Misael Caldono Abreu légzése a túlsúlya miatt gyakran leáll éjszakánként. Dr. Life--Feleségéről beszélt Szacsvay Lászlóhttp://www.life.hu/drlife/20160401-szacsvay-laszlo-szinmuvesz-a-hazuk-ablakabol-kizuhant-felesege-allapotarol-beszelt.htmlA színész a rengeteg színpadi munkája mellett továbbra is ápolja feleségét, Claudiát, akinek jelenlegi állapotáról szűkszavúan nyilatkozott a Best magazinnak. Dr. LifeFotó: Szabó Gábor - Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.