Friss kutatás! Az idősebb anyák gyermekei jobban teljesítenek

Forrás: Dreamstime -
betegség kutatás szülés egészség gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy nemrégiben végzett felmérés szerint az idősebb anyák gyermekei egészségesebbek, magasabbak és tanultabbak, mint a fiatal anyák gyermekei - vagyis, sok szempontból megéri később szülni.

A fenti megállapítások némiképp ellentmondanak azoknak az eddigi tanulmányoknak, melyek elsősorban a késői szülés veszélyeire hívták fel a figyelmet, és az idős anyák gyermekeinél a Down-szindróma, az Alzheimer-kór, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatának megnövekedését emlegették.

Forrás: Dreamstime

Egy friss kutatás során azonban olyan szempontokra hívták fel a figyelmet a szakemberek, miszerint a kor előrehaladtával az anya társadalmi helyzete, környezete sok változáson megy át, amik mind pozitívan hathatnak a születendő gyermekre, hiszen ezeknek köszönhetően jobb, kiegyensúlyozottabb környezetbe tud születni.

Például, egy 1950-ben született nő, ha húszévesen szülte gyermekét, akkor az 1970-ben jött világra, ha azonban ugyanez a nő negyvenévesen szült volna, akkor a gyermeke 1990-ben született volna, és már jóval több lehetősége lett volna főiskolára vagy egyetemre menni.

A világ legfiatalabb anyukái

Miközben a felnőttek körében az első szülés időpontja egyre későbbre tolódik, addig vannak kislányok, akik gyermekkoruk kellős közepén élik át a terhesség és a szülés megrázó élményét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.