Évről évre nő a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon

Forrás: Dreamstime -
betegség szűrés HIV-fertőzöttség Magyarország kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Évente mintegy 300 új HIV-fertőzöttet regisztrálnak az országban - mondta Szlávik János infektológus a Magyar Nemzetnek. Hozzátette, hogy jelenleg körülbelül 1700 embert kell HIV-fertőzés miatt rendszeresen szűrni, ez a szám nő évente mintegy 300-zal, a betegség akár öt-tíz évig is lappanghat.

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa a napilap szerdai számában arról beszélt, hogy bár nincs az országban járvány, de nagyon sok a felderítetlen fertőzött. Szlávik János szerint legalább 4000 hazai beteg lehet, az érintettek több mint fele nem is tud az állapotáról, ezért sokkal több embert kellene szűrni.

Forrás: Dreamstime

Évente például 40-50 esetben már a sokkal veszélyesebb AIDS-stádiummal kell kezelni a pácienseket. A napilap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egy friss jelentésére hivatkozva írja: nem megfelelőek a felvilágosító kampányok, gyakran épp azért adják tovább a HIV-vírust a fertőzöttek, mert nincsenek tisztában azzal, hogy betegek.

A lap kitér arra: a KSH adatai alapján 2014-ig 2845 fertőzést jelentettek az országban. Szlávik János szerint ez a szám azonban nem pontos, mert tartalmazza az elhunytak számát és a nálunk diagnosztizált migránsokat is.

A szakember szerint tény az is, hogy nemcsak a HIV, de más nemi úton terjedő betegségek is egyre gyakrabban fordulnak elő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.