A szívünknek is szüksége van állóképességre – Így őrizhetjük meg egészségünket!

Forrás: Dreamstime -
szív-és érrendszer egészség szervezet étolaj2016 sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem kell sokat tennünk ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket: csupán napi fél órát kell mozognunk ahhoz, hogy a szívünk is megfelelően működjön hosszú távon. Miért és milyen mozgás ajánlott? Lássuk! 

Nem véletlen egybeesés, amikor a szívinfarktus előfordulási arányának csökkenése és a rendszeres mozgás egy lapon vannak említve. A sok rizikófaktor – mint az elhízás, a dohányzás, a stressz és a magas koleszterinszint, valamint a mozgásszegény életmód – mind szerepet játszik a szív- és érrendszeri problémák kialakulásában. A mozgásnak nagy jelentősége van a szívbetegségek megelőzésében!

Forrás: Dreamstime

Kutatási adatok szerint rendszeres edzéssel már gyógyszer nélkül csökkenthető a magas vérnyomás.

Persze különbséget kell tenni az élsportolók, a hobbiszinten és az egyáltalán nem mozgók között. Nagyobb jelentőséggel bír az, ha valaki rendszeresen sportol, mint ha minden egyes alkalommal nagyon magas intenzitású edzésen venne részt. Egy harmincas éveiben járó embernek a heti 5-6 óra mozgás ajánlott – ez a szám a korral fordított arányban tízévente csökken, akár betegségek miatt is.

Mozgás közben erősödik a szívünk

A mozgással nemcsak a testünket mozgatjuk át, hanem a szervezetünket is felrázzuk. Azonnali hatásként felgyorsul a pulzusunk, beindul az izzadás, kipirul az arcunk, és oxigénhez jutnak a sejtjeink. Hosszabb távon azonban más előnyei is vannak a mozgásnak: a szív erősebb lesz, és csökken a nyugalmi pulzus; ennek előnyeit a hétköznapokban is élvezhetjük, könnyebben kivitelezhetőbbé válnak a hétköznapi elintéznivalók, a busz utáni futások vagy a lépcsőn felszaladgálások egyszerűbbé, a stresszhelyzetek kezelhetőbbé válnak.

Forrás: Dreamstime

Az erősebb szív nem csak a kiváló közérzetért felel, de a sejtek aktívabb működéséhez, regenerációjához, valamint a vér gyorsabb áramlásához is hozzátesz. Minél többet sportolunk, annál jobban alszunk, kevésbé vagyunk fáradtak, a szívünk könnyebben tud visszaállni a normál szívverés állapotába. A sportolás egyik fontos melléktermékéről, azaz az egészséges testképről sem szabad megfeledkeznünk.

Öt őszinte sztárvélemény a testképzavarról

A tökéletes test és a vékonyság bizonyos berkekben komoly elvárásnak számít. Néhány sztár azonban szembemegy a dogmákkal, és nyíltan vállalja kerekded alkatát vagy éppen éles véleményét a (tévesen) tökéletesnek kikiáltott lányokról.

Mely sportok erősítik leginkább a szívet?

Minden olyan sport javasolt, amely rekreációs tevékenység, és amellett, hogy feszültségoldó szereppel jár, nem egy nehéz, állóképességi mozgás. Sokkal fontosabb, hogy az adott sport olyan dinamikus, teljes testet átmozgató legyen, mint például a labdajátékok, az aerobic, a futás, az úszás és a biciklizés.

Támogatott tartalom

Tudtad?

Az orvosok szerint napi fél óra nem túl megerőltető, ám intenzív mozgással karbantartható a test: legyen szó sétálásról, kocogásról, takarításról vagy olyan sportokról, amelyek karbantartják szívünk egészségét.
Bármit teszünk, betegek leszünk? A XXI. század leggyakoribb betegségeihttp://www.life.hu/drlife/20160503-alzheimer-cukorbetegseg-csontritkulas-mellrak-korunk-leggyakoribb-betegsegei.htmlBármerre megyünk, bármit teszünk, a betegség valamely formájával folyamatosan szembesülünk. Némelyik betegség kortól és nemtől független, míg a többi nem válogat, férfi és női szervezetben is ugyanúgy képes „lecsapni”. Ezek korunk feltörekvő betegségei! Dr. Life--Évről évre nő a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon http://www.life.hu/drlife/20160504-rohamosan-terjed-a-hiv-betegseg-magyarorszagon-jelenleg-korulbelul-1700-embert-kell-szurni.html Évente mintegy 300 új HIV-fertőzöttet regisztrálnak az országban - mondta Szlávik János infektológus a Magyar Nemzetnek. Hozzátette, hogy jelenleg körülbelül 1700 embert kell HIV-fertőzés miatt rendszeresen szűrni, ez a szám nő évente mintegy 300-zal, a betegség akár öt-tíz évig is lappanghat. Dr. LifeOrigoMi áll a halálközeli élmények hátterében?http://www.life.hu/drlife/20160503-mi-allhat-a-halalkozeli-elmenyek-hattereben.htmlNem csak a nyugati világban esik szó gyakran halálközeli élményekről, hanem a legtöbb kultúrában helyet kapnak ezek az élmények. De vajon mi áll a háttérben? Dr. LifeThinkstockKim Cattrall orvosi segítségre szorult a súlyos szorongása miatthttp://www.life.hu/drlife/20160504-kim-cattrall-orvosi-segitsegre-szorul-a-sulyos-szorongasa-miatt.htmlKim Cattrall nemrég a BBC egyik rádióműsorában mesélte el, hogy súlyos szorongása olyannyira megkeserítette mindennapjait, hogy már aludni sem tudott. Dr. LifeAFPNyolcgyerekes, masztektómián átesett anyuka szerepel Beyoncé legújabb videójábanhttp://www.life.hu/drlife/20160503-paulette-leaphart-nyolcgyerekes-mellrakot-tulelo-edesanya-szerepel-beyonce-videojaban.htmlAmióta Paulette Lephard feltűnt Beyoncé legújabb albumának videóján, az egész világot izgalomban tartja, ki az a félmeztelen nő, akinek szörnyű betegségére mindössze egy-egy sebhely emlékeztet. Dr. Life--Leállt Az útvesztő forgatása a főszereplő balesete miatt http://www.life.hu/drlife/20160503-dylan-o-brien-nem-gyogyul-leallt-a-forgatas-az-utveszto-a-sztar-korhazba-kerult.htmlDylan O’Brien a Halálkúra című epizód egyik autósjelenete során törte el több csontját, ezért azonnal egy vancouveri kórházba szállították. A sztár sebei súlyosabbak, mint elsőre gondolták. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.