Tökéletlen tökéletesség – A teltség lenne a szépség zászlóshajója?

megosztó plus size balerina internet Instagram
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A plus size szó egyre többek számára nyer értelmet, és talán a szemünk számára is elfogadhatóbbá válnak a teltebb modell hölgyek is. Egyre több telt nő vállalja önmagát nyilvánosan, legutóbb egy exbalerina talált magának más sportot, amelyben sikerült kiteljesednie. Ezt a fonalat kaptuk most fel.

Mostanság bármerre megyünk, bármit olvasunk, egyre több helyről a testképzavar köszön vissza. Állítható, hogy a 21. századi dogmák és elvek miatt kialakult pszichés betegségről (vagy állapotról) beszélünk. A jelenség természetesen Iliana Verát sem kerülte el, aki hatéves kora óta balettozott kitartóan.

Iliana Vera Forrás: Instagram/frostineshake

A lányt nem támogatták sem tanárai, sem kortársai;

minden elszántsága ellenére nem lett vékonyabb, éppen ezért súlya miatt abba kellett hagynia imádott sportját, és felhagyott a mozgásokkal. Persze egy idő után a mozgáshiány felerősödött benne, ezért dacolt a korábbi negatív tapasztalataival és a burleszk táncban talált ismét önmagára. A lányt nem foglalkoztatja, hogy nincs darázsdereka, a súlya sem napirendi téma nála, ellenben nagyszerűen érzi magát a bőrében és Instagramján erre buzdítja követőit is.

Plus size modellek figuráztak ki több szupermodellt: Dögös fotók!

A Buzzfeed újságíró csapata és néhány plus size modell úgy döntött, elkészíti saját fürdőruha fotózását. A Sports Illusrated címlaplányait jelenítették meg a saját testükkel.

Lustaság vagy önelfogadás?

Mint tudjuk, a szépségideál folyamatosan változott a történelem során, nekünk viszont az XXS-es méretű modellek jutottak, akiket úgy tűnik, egyre inkább letolnak trónjukról az izmos, szálkás és egyben vékony lányok.

Forrás: Dreamstime

Mégis, mi a helyes látásmód, mitől érezhetjük magunkat igazán jól és belefér-e ebbe a világba a plus size kinézet?

"Pszichológiai oldalról nagyon pozitív, ha valaki – adott esetben Iliana – szembe mer menni a mainstream elvekkel és leáll a tökéletes külső kényszeres hajszolásával – ami valljuk be igen nehéz cél a mostani világban. Ő tudja, hogy nem csak attól lehet sikeresebb és elégedettebb, ha tökéletes az alakja. Sőt, ez az extrémebb eltérés segíti őt jobban érvényesülni, tehát a testéből még előnyt is kovácsol. Ez pszichológiai szempontból egy jó megküzdési megoldásnak számít - mondta Somogyi Katalin, a Life.hu pszichológus szakértője.

Persze az éremnek van egy másik oldala is, tekinthetjük onnan is, hogy ez a nő önmagával szemben kritikátlan és lusta változtatni. A túlsúlynál sokszor az emberek azért elítélőek, mert azt gondolják, hogy azon sokkal könnyebb változtatni, miközben egy más testi fogyatékossággal küzdő embert jobban megértenek é sajnálnak. A testsúlyproblémával küzdő emberek ezért könnyen ítélkezés tárgyává válhatnak, holott nem tudhatjuk, hogy mennyire súlyos betegség állhat mögötte.

Lényegében inkább becsülendő, mint elítélendő, ha valaki ezt a hátrányt az előnyére tudja fordítani, így nem csak magát tudja elfogadni, de elégedettebb életet is tud élni."

A Pszichológus Pasi: Az alakkérdés

Hogy mi az adott kor szépségideálja, meglepően változó, néhány évente megújulhat a trend és az egyszerű halandók kapkodhatják a fejüket. Tény és való azonban, hogy az étkezési zavarok elterjedése már szervesen összefonódott a divatvilág trendjével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.