Csupán három tényező határozza meg a boldogságunkat!

Forrás: Dreamstime -
boldogság szívderítő pszichológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sonja Lyubomirsky a pozitív pszichológiai irányzat egyik képviselőjeként arra törekszik, hogy szigorúan tudományos alapokon nyugvó kutatásaival találja meg a boldogsághoz vezető utat, vagy hogy megadja a boldogság receptjét.

Sonja Lyubomirsky szerint a boldogságot három tényező határozza meg:

Mindaz, amit örököltünk: 50%

Mindannyiunkban kódolva van egy boldogsági szint, amelyet a szüleinktől örököltünk. Ez a boldogságunk alapszintje, amelyhez még a nagy visszaesések és a nagy diadalok után is visszatérünk.

Forrás: Dreamstime

Egy amerikai vizsgálat bebizonyította, hogy a remény, az optimista hozzáállás egy infarktus vagy instabil angina (amit az infarktus előszobájaként emlegetnek) után is nagyban befolyásolja a betegség lelki és fizikai kimenetelét!

A körülmények: 10%

A boldogságszintünk közötti különbségeknek csak tíz százalékát magyarázzák az olyan körülményeink, mint például a gazdagság, szegénység, egészség, betegség vagy a házasság. A leggazdagabb amerikaiak, akik éves szinten 10 millió dollárnál is többet keresnek, alig magasabb boldogsági szintről számolnak be, mint saját irodai alkalmazottaik (Diener és mtsai, 1985). Ha el tudjuk fogadni azt, hogy az életkörülményeink nem jelentik a boldogság titkát, akkor sokkal jobb hatásfokkal kezdhetünk bele saját boldogságunk kiépítésébe.

Hogy mi a harmadik tényező, és egy miként függ össze szívünk egészségével? Kiderül a Szívderítő.hu cikkéből!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.