Komoly önértékelési zavart okoz, ha valaki sokat szelfizik

Forrás: Thinkstock -
fénykép kép fotó szelfi okostelefon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kutatás sokakat érintő problémára hívta fel a figyelmet, mivel tudományos érvekkel támasztja alá, hogy a szelfizés komoly önértékelési zavart okoz.

A szelfi készítése nem először ad okot a tudományos kutatásra, de a Toronto Egyetem vizsgálata egy újabb szempont alapján készült. Az eredmény megdöbbentő, mivel a vizsgálat

önértékelési zavarokat állapított meg a rendszeres szelfizőknél.

A kép illusztráció Forrás: Dreamstime

Csupán 200 ember vett részt a kutatásban, ami egy egyszerű tesztből állt. Az alanyok egyik fele rendszeresen készített magáról szelfit, a másik fele viszont egyáltalán nem. Mindenkiről kértek két fotót: az egyiknek

egy szelfinek kellett lenni, míg a másiknak egy más által, de róluk készített fotónak.

A képeket ezután mindenki az alábbi szempontok alapján értékelte: mennyire tartják szépnek az illetőt; lájkolnák-e a képet, ha egy közösségi oldalán látnák; valamint mennyire tartják az illetőt nárcisztikus személyiségnek, valamint a résztvevőktől azt is megkérdezték, hogy szerintük ők milyen értékelést kapnak ezekre a kérdésekre.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Kiderült, hogy bár mindenki valamivel szebbnek találta magát, mint amit az osztályzatok átlaga hozott, ám a szelfikészítők hajlamosak voltak nagyon komoly mértékben jobb osztályzatot adni magukra.

Ráadásul szerintük sokkal jobban néznek ki a szelfiken.

Az is meglepő, hogy annak ellenére, hogy az alanyok nem tudták egymásról, hogy ki melyik csoportba tartozik, mégis a rendszeres szelfizőket sokkal inkább nárcisztikus személyiségnek gondolták, mint azokat, akik csak a kutatás miatt készítettek egy önfotót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.