tippek-tanácsok demencia Alzheimer-kór AH2016
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Annak ellenére, hogy az Alzheimer-kór a mai napig nem tartozik a gyógyítható betegségek közé, több kutató egyöntetűen azt állítja, hogy a szellemi hanyatlás megfelelő életmóddal kitolható vagy éppen el is kerülhető. 

A húszas-harmincas éveink derekán még egyáltalán nem foglalkoztat minket a gondolat, hogy mi történne akkor, ha leszedáltan, jó pár agysejtünket elvesztve, esetleg Alzheimer-kórban szenvedve kellene leélnünk életünk utolsó tíz-tizenöt évét.

Fiatalon egyáltalán nem foglalkozunk azzal, hogy mi lesz velünk 30-40 év múlva Forrás: Dreamstime

Megfelelő táplálkozás

Sokszor szó esik arról, hogy minden, amit beviszünk a szervezetünkbe, az a kinézetünkön és a viselkedésünkön ilyen-olyan módon megmutatkozik. Nincs ez másképp a szellemi képességeinkkel sem. Kutatások szerint az omega-3-zsírsavakban gazdag táplálékok (mint például a lazac, a dió, valamint ezek az ételek) jót tesznek az agyunknak, segítenek a tanulásban, serkentik a memóriát, ráadásul így a depresszió és az Alzheimer-kór kialakulásának is kevesebb teret adunk.

A lazac serkenti a memóriát Forrás: Thinkstock

Agytorna

Akár csak az izmaink, az agyunk is el tud tunyulni, ha nem mozgatjuk, tuningoljuk folyamatosan. Az agyi stimuláció érdekében testünk „irányítóját” is érdemes tréningezni különböző agymozgató feladatokkal: keresztrejtvényekkel és memóriajátékokkal.

Akár csak az izmaink, az agyunk is el tud tunyulni, ha nem mozgatjuk, tuningoljuk folyamatosan. Az agyi stimuláció érdekében testünk „irányítóját” is érdemes tréningezni különböző agymozgató feladatokkal: keresztrejtvényekkel és memóriajátékokkal.

Sztárok, akiket a demencia épített le

Sikeresek, híresek, ismertek – legtöbbjük sajnos már nem él. Az észlelhető előjelekkel járó Alzheimer-kór nem válogat: 2010-ben 35 millió embernél diagnosztizálták, a jövőre még nagyobbra becsülik ezt a számot az orvosok. Íme, a sztárok, akiket érint vagy érintett a betegség.

Ha már torna, akkor a testet se hagyjuk ki a sorból

Több kutatás szerint a testedzés csökkenti a mentális és kognitív megbetegedésekre való hajlamot, és ehhez már napi fél óra mozgás is elegendő! A hozzáértők a mozgást követő nyújtásra is felhívják a figyelmet, hiszen nemcsak a másnapi izomlázunk lehet ezáltal valamelyest enyhébb, de stresszcsökkentő hatása is ismert, valamint a memóriaközpontra is pozitívan hat.

A mozgást követő nyújtásnak stresszcsökkentő hatása van Forrás: Thinkstock

Elegendő pihenés

Alvás közben az agyunk sokkal könnyebben dolgozza fel a velünk történt dolgokat, mint éber állapotban. Sőt, az is kiderült – szintén egy kutatásból – hogy akár már egy délutáni szieszta is jót tesz a hosszú távú memóriánknak.

Támogatott tartalom

!

Te is segítenéd a demenciakutatást? Ezzel a mobiljátékkal megteheted!
„Miért nem ismersz meg?” – Szóval mostantól Alzheimer a legjobb barátodhttp://www.life.hu/drlife/20160524-alzheimer-kor-a-csaladban-hogyan-tehetunk-ellene-mivel-jar.htmlSzívszorító helyzet, amikor egy ember egyik nap már nem ismeri meg a szeretteit, ráadásul ha mindez úgy történik, hogy maga sem tud erről, vagy nem tehet ellene. Az Alzheimer-kór és a család viszonya egy igen nehéz és kényes kérdés, hiszen mindenki számára fájdalmas, ha azt érzékeli, hogy az egykor életerős és szellemileg is ép felmenője előtt már egy láthatatlan fátyol lebeg. Dr. LifeOrigoRákbetegnek hitték az anorexiás lányt, ez mentette meg a haláltólhttp://www.life.hu/drlife/20160526-kat-manzullo-anorexias-lany-eletet-egy-apolono-mentette-meg-aki-rakbetegnek-hitte.htmlNem csak a rákot jelzi a mellben található csomóhttp://www.life.hu/drlife/20160526-napi-doktor-rak-csomo-ciszta-mas-okai-is-lehetnek.htmlIjesztő, amikor egy nő kisebb-nagyobb csomót vagy csomókat tapint ki a mellében. A legtöbben ekkor egyből rosszindulatú daganatra gondolnak, ám az esetek nagy részében egészen más húzódik a hátterében, ami gyakran kezelést igényel.Dr. LifeMég orvosai sem tudják, mi baja Somló Tamásnakhttp://www.life.hu/drlife/20160526-meg-orvosai-sem-tudjak-mi-baja-somlo-tamasnak.htmlRejtélyes betegségben szenved Somló Tamás. Egyelőre senki sem tudja, mi a baja.Dr. LifeOrigo14-szer szúrták meg, majd élve felgyújtották - A kisbaba túlélte!http://www.life.hu/drlife/20160525-megkeseltek-csecsemot-majd-megprobaltak-egve-elegetni-sikertelenul.htmlCsodával határos módon megmenekült az a kisfiú, akit Thaiföldön, Khon Kaen városának eldugott szegletében egy farmer talált meg. A gyereket megpróbálták élve elégetni, előtte pedig 14 készúrást kapott. Dr. Life--Reagál a kezelésekre Michael Schumacherhttp://www.life.hu/drlife/20160525-michael-schumacher-forma-1-es-vilagbajnok-reagal-a-kezelesekre.htmlA Ferrari egykori csapatfőnöke, Luca di Montezemolo legutóbbi nyilatkozata szerint javult a súlyos síbalesetet szenvedett Forma-1-es pilóta állapota. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.