A mindennapi nassolás veszélyes?

Forrás:Tumblr -
nassolás napidoktor étkezés édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A táplálkozási napló rendszeres vezetése rengeteg fontos dologra rávilágít, ami segíthet abban, hogy végre leadjuk a pluszkilókat, és egészségesebben éljünk! A Napidoktor.hu szakértője, dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos szerint azonban az is fontos, hogy megkülönböztessük a kis étkezéseket a nassolástól. De hogyan is tehetjük ezt meg?

Mi a különbség a kis étkezés és a nassolás között?

A válasz egyszerű – állítja a szakértő. „A szakirodalomban a nassolást ugyan a főétkezések közötti étkezéseknek is nevezik (Between Meal Eating Episodes, BMEE), a nassolás és a kisétkezés mégis különbözik egymástól. A kisétkezés szervezetten történik – tehát előre eltervezem, hogy pl. tízóraira eszek egy almát, vagy uzsonnára egy joghurtot, és az az étel nálam is van, vagy biztosan be tudom szerezni az étkezés időpontjára -, a nassolás viszont impulzusszerűen, tervezés és legtöbbször tényleges éhség nélkül megy végbe: meglátom az adott ételt/italt, megérzem az illatát, és megkívánom; mások esznek/isznak mellettem és én sem akarok kimaradni; fáradt, szomorú, stresszes vagyok, szeretetre vágyom, és megnyugtatna néhány falat/korty. Sokakban a táplálkozási napló vezetése előtt nem is tudatosul, hogy pl. hányszor nassolnak egy nap. Előfordult például, hogy egy fogyni vágyó arról panaszkodott, hogy ő alig eszik napközben – amit a táplálkozási naplója igazolt is, hiszen „normális ételt” tényleg alig evett -, de volt olyan nap, amikor 23-szor nassolt. A nassolás másik fő jellemzője, hogy az elfogyasztott ételek, italok rendszerint magas energiasűrűségűek (kis adag is jelentős mennyiségű kalóriát tartalmaz), viszont a szervezet számára értékes tápanyagokban sokszor szegények.”

Forrás:Tumblr

A táplálkozási napló megtanít, hogy felelősséget érezzünk

„Érdekes tény, hogy az emberek emlékezetből kb. 25-30%-kal alábecsülik a bevitt energia mennyiségét, és kb. 25-30%-kal túlbecsülik a mozgással felhasznált kalóriamennyiséget. Nem árt tehát, ha tisztában vagyunk a saját energiaegyenlegünkkel, ebben a táplálkozási és mozgásnapló sokat segíthet. Fontos, hogy abban a pillanatban, amikor az adott étel vagy ital lecsúszott a torkunkon, azt jegyezzük fel, mert 1 óra múlva már el is felejtettük az egészet!

Lehet egészségesen is nassolni két főétkezés között? Hogyan? Kiderül a Napidoktor.hu cikkéből!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.