Minden, amit tudni akartál a vertigóról – Csak szédültél és nem kérdezted meg

Forrás: Dreamstime -
szédülés vertigo fül
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Hitchcock-filmek rajongói számára bizonyára ismerősen cseng a vertigó, amely a nem csak egy mozgóképes alkotás címe, de a szédülés egyik leggyakoribb formája is egyben. Vertigó közben olyan érzése támad az embernek, mintha a feje körbe-köre forogna, és sosem állna meg – a legrosszabb részét akkor még nem is említettük. Összegyűjtöttük mindazt, amit a szörnyű állapotról tudni kell.

Tíz emberből egy legalább már tapasztalta azt a fokú szédülést, amikor a világgal együtt szinte ő is forogni kezd. Akárcsak Hitchcock filmjében, ahol a főszereplő iszonyatos tériszonnyal küzd és nem tud magas épületekben tartózkodni – bár gyakran van keverés a két témában, a vertigó szédülést jelent.

Forrás: Dreamstime

A szédülés sok mindenre kiterjed és különböző módokon mutatkozhat meg: ájulással, légzésproblémával, elnehezedő lábakkal. A vertigó illúzióját a mozgás is felerősíti, minél inkább mozgunk, annál jobban fog „forogni” velünk a világ, ezt a szemünk nem tudja feldolgozni. Léteznek azonban „jóindulatú” szédülések is, amiket a migrén okoz, a jelenséget gyakran tulajdonítják belső fülgyulladásnak is. általában a fej mozgatását érzékelő belső fül egyensúlyszervének rendellenes működése okozza.

A migrénnel is összeköthető?

Sok migrénes is kaphat szédülés rohamot, amelyek jönnek és mennek, de nem feltétlenül esnek egybe, a fejfájás és a vertigó között eltelhet néhány másodperc, de pár nap is. A migréntől megszokott állapot ilyenkor fokozottan jelenik meg: a szenvedő alany még inkább érzékeny a zajok, a fényekre és a szagokra. A jelenség esetében hasonló kezelést írnak elő az orvosok: miután azonosították a kiváltó okokat, fájdalom-és szédüléscsillapító gyógyszert írnak fel, valamint hosszútávú, béta blokkoló típusú kezelést javasolnak. Az ágynyugalom ilyenkor nem bevált módszer, fontos, hogy az érintett minél előbb rázódjon vissza a hétköznapokba.

Forrás: Dreamstime

A kutatók szerint a vertigót is összefüggésbe lehet hozni a stresszel, hiszen a szédülés illúziói a vegetatív idegrendszerben kezdődnek el. Az extra adrenalin vagy kortizol stressz hormon szívdobogás, szorongást és más kellemetlen tünetet okozhatnak. Vannak, akik másoknál jobban hajlamosabbak a szédülésre, az ő szemük nem tudja megfelelően kezelni a mozgást, az információk nehezebben integrálódnak az agyukba .

Egy másik kiváltó ok

Az ismeretlen eredetű Meniére betegség során a belső fülben fokozott mennyiségű folyadék gyülemlik fel. A bármikor kialakuló betegség 30 másodperctől akár több óráig tartó szédülést is előidézhet a fülzúgás, fülcsengés és legrosszabb esetben a hallásvesztés mellett.

Gyakran szédülsz felkelés után? Vigyázz, ez komoly bajt jelenthet!

A felkelés után gyakran jelentkező, percekig tartó szédülés hátterében egészségügyi probléma állhat, ezért érdemes rá jobban odafigyelni!
5+1 meglepő ok, amiért antidepresszánsokra lehet szükségünk http://www.life.hu/drlife/20160603-antidepresszansokra-nem-csak-depresszio-eseten-van-szuksegunk.htmlEgy kutatás során kiderült, hogy az orvosok által felírt antidepresszánsok 45 százalékát teljesen másra is adhatnák a hozzáértők, mint amire valójában szánják. Emellett sok laikus azzal sincs tisztában, hogy pontosan milyen tünetek esetében lehetne még alternatíva a gyógyszer. Dr. LifeA jelenkor három leggyakoribb női betegségehttp://www.life.hu/drlife/20160603-ezek-a-jelenkor-leggyakoribb-noi-betegsegei-mioma-mellrak-endometriozis.htmlSokáig azt hisszük sebezhetetlenek vagyunk és a rémisztő betegségek minket nem érinthetnek. Dehogynem! Vannak olyanok, amelyek kizárólag vagy nagyobb számban a gyengébbik nemet érintik. Ezek a XXI. század leggyakoribb női betegségei.Dr. LifeEz a lány a nap hőse! Kihullott a haja, és az egész világnak megmutattahttp://www.life.hu/drlife/20160603-kihullott-a-haja-az-egesz-vilagnak-megmutatta.htmlHihetetlen, de egy 23 éves csajszi úgy döntött, kiáll a világ elé és mindenkinek megmutatja, hogy mi történt vele. Mindezt azért, hogy mások ne kövessék el ugyanazt a hibát. A lánynak ugyanis a sok szépségtrükknek köszönhetően kihullott a haja. Dr. LifeOrigoAttól is hízunk, hogy éjszaka dolgozunkhttp://www.life.hu/drlife/20160602-amint-abbahagyjuk-az-ejszakai-muszakot-sokkal-jobb-lesz-az-egeszsegi-allapotunk.htmlBár a múltban több tanulmány is szoros kapcsolatot tárt fel az éjszakai munka és a szívkoszorúér-betegség emelkedő kockázata között, egy új vizsgálat azt mutatja, hogy ez a történet korántsem ilyen egyszerű. Dr. LifeFejedre nőtt a betegséged? – 5 ok, amiért lépj túl a klisészövegeken http://www.life.hu/drlife/20160602-lepj-tul-a-klise-nyugtato-szovegeken-es-nezz-szembe-a-betegsegeddel.html„Minden rendben, semmi baj nincs!” Van az úgy, hogy már annyi mentális vagy éppen testi bajunk van, hogy a házi praktikák és a nyugtató szövegek sehogy sem működnek. Jobban tesszük, ha a gyógyszeres kezelések mellett más, akár alternatív irányokba is gondolkodunk ilyenkor. Dr. Life--Bárdos András megszólalt az autóbalesetről: “Hibáztam, és igazán sajnálom”http://www.life.hu/drlife/20160602-bardos-andras-megszolalt-az-autobalesetrol-bevallotta-hogy-o-hibazott.htmlTöbb autó is összetört abban a balesetben, amelyet Bárdos András figyelmetlensége okozott. Az egykori híradós elismerte, hogy ő hibázott, de örül, hogy nem történt személyi sérülés. Dr. LifeFotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.