Kiderült! A 15 évig tartó hormonkezelés jelentősen csökkenti a mellrák kockázatát

hormon mellrák hormonkezelés rák kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új, "nagy horderejűnek" tartott amerikai kutatás szerint a hormongyógyszerekkel mintegy 15 évig kezelt nőknél jelentősen csökkent a mellrák kiújulásának kockázata.

A csaknem kétezer páciens bevonásával folytatott kutatás eredményeit a világ legnagyobb rákkonferenciáján ismertették a Massachusettsi Általános Kórház kutatói. A szakértők "nagy horderejűnek" nevezték a kutatást, amely nők millióinak kezelését változtathatja meg. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a hormonkezelésnek is vannak kockázatai, köztük a csontritkulás - számolt be róla a BBC News.

Forrás: Thinkstock

Világszerte évente 1,7 millió nőnél állapítanak meg mellrákot. A daganatok 80 százalékát a női nemi hormon, az ösztrogéntermelés váltja ki. Ezeknél az eseteknél alacsony a kockázata a rák kiújulásának, de évekig fennáll a lehetősége. Ezért kapnak évekig a daganat eltávolítása után olyan gyógyszert - tamoxifent -, amely megakadályozza, hogy az ösztrogén eljusson a mell sejtjeihez, illetve kezelik őket aromatázgátlókkal, amely megakadályozza a szervezet ösztrogéntermelését.
A kutatásban részt vevő, menopauzán átesett nőknél az aromatázgátlós kezelés idejét ötről tíz évre növelték, ennek következtében a rák kiújulásának kockázata 34 százalékkal csökkent. A vizsgált nők többsége ugyanakkor az aromatázgátlós kezelés előtt már hormonkezelést is kapott, így akár 15 éves kezelésen is átesett - ismertette a Klinikai Onkológusok Amerikai társasága (American Society of Clinical Oncology, ASCO) előtt bemutatott tanulmány, amelynek eredményeit a New England Journal of Medicine folyóiratban is publikálták.

A kutatás végére az extra kezelésben részesült nők 95 százalékának nem volt rákja, míg a többlet gyógyszerezés nélkülieknél 91 százalékos volt ez az arány.
A tanulmány a túlélési arányok javulását ugyan nem tudta kimutatni, mivel a pácienseket nem követték elég hosszú ideig, de a tudósok szerint az olyan nyilvánvaló, amint ahogy "a nappal után éjszaka következik".

A kutatás megállapította, hogy a kezelésnek olyan mellékhatásai is jelentkeztek, mint a libidó csökkenése, hőhullámok és a hüvelyi szárazság. Nőtt a csontritkulás és a csonttörés kockázata is. A szakemberek úgy gondolják, az orvosnak és a páciensnek együtt kell eldöntenie, hogy folytatják-e a kezelést.

Paul Goss professzor, a kutatók egyike úgy fogalmazott: "A tanulmánynak óriási hatása lesz, a rák visszatérésének csökkenése nagyon fontos eredmény. Az aromatázgátlók globálisan rendelkezésre állnak, ezért eredményeink világszerte tovább javíthatják a mellrákkal küzdő nők kilátásait".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.