Megmenthették volna Jambrich Richárdot, az elhunyt, 25 éves focistát?

Forrás: nogradifoci.hu -
szívderítő szűrés focista tüdőembólia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A múlt héten újabb sportoló vesztette életét tüdőembóliában. Jambrich Richárd focista mindössze 25 éves volt. Specialista mondja el, hogy mi okozza egyre több sportolónál a vérrögök kialakulását, és meg lehet-e előzni valahogyan a tragédiát.

Mi is pontosan a tüdőembólia?

A tüdőembólia a mélyvénás trombózis legsúlyosabb szövődménye. Ekkor a mélyen futó vénákban vérrögök alakulnak ki, és ennek egésze, vagy egyes részei leszakadhatnak, majd a véráramlás útján a tüdőbe kerülnek. Attól függően, hogy hol és milyen mértékben zárja el a vér útját a thrombus, igen változatos erősségű tüneteket produkál. Sajnos igen gyakori, hogy a rög mindkét főtörzs artériájába kerül - ekkor hirtelen halál következik be.

Forrás: nogradifoci.hu

Milyen tünetekre kell figyelni?

Először is fontos tisztában lenni a tüdőembóliát okozó mélyvénás trombózis tüneteivel. A probléma leggyakrabban az érintett végtag lilás-vöröses elszíneződésével, lábdagadással, fájdalommal jár (természetesen nem csak a lábban fordulhat elő elzáródás, ugyanúgy kialakulhatnak vérrögök a karokban, vagy a méhben is).

Sajnos nem ritka az úgynevezett néma trombózis, amikor semmilyen panasz nem hívja fel a figyelmet a bajra. Rossz esetben az illető már egyből a tüdőembólia tüneteit tapasztalja, ami a légszomj, véres köpet, mellkasi fájdalom, fulladás, fájdalmas köhögés (de azonnal meg is halhat). Ekkor nagyon fontos a mielőbbi segítségkérés, hiszen a megfelelő beavatkozások nélkül nagy eséllyel az illető halálát okozza a vérrög- figyelmeztet Prof. Blaskó György, véralvadási specialista.

Kik a veszélyeztettetek? Hogyan lehet megelőzni? Kiderül a Szívderítő.hu cikkéből!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.