Zika-vírus: egy válogatott röplabdás lehet az első beteg Szlovéniában

Forrás: MTI/EPA/EFE/Marecelo Sayao -
betegség sportoló Szlovénia Zika-vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az első, Zika-vírussal fertőzött beteget vették nyilvántartásba Szlovéniában - jelentette be csütörtökön Franc Strle, a ljubljanai Egyetemi Klinikai Központ munkatársa.

Szlovéniában az elmúlt időszakban 35 ember vizsgáltak meg fertőzés gyanújával, és csak egy ember vérében mutattak ki Zika-vírust.

Ő korábban Latin-Amerikában járt.

A vírussal fertőzött személy Jan Klobucar, a szlovén röplabda válogatott tagja, akinek csapata 14 napja tért haza Brazíliából, ahol a riói olimpiára készültek - írja a Slovenske novice című szlovén lap.

Klobucar valóban rosszul érezte magát az edzőtábor után, meg is vizsgálták, de a leletei negatívak lettek. A szlovén lap állításait a röplabdaszövetség is cáfolta.

A Zika-vírus mikrokefáliát okoz. A képen a kóros kisfejűségben szenvedő Ana Beatriz látható Forrás: MTI/EPA/EFE/Percio Campos

A szúnyogok által terjesztett Zika-vírus különösen a terhes nőkre veszélyes. A szlovén Közegészségügyi Intézet ezért a közelgő riói olimpiára figyelmeztetést adott ki, amelyben

nem ajánlja a terhes nőknek, hogy a dél-amerikai országba utazzanak.

A vírus Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, Európában csak az ezekből az országokból hazatérő turistáknál regisztrálták eddig a betegséget. Az elmúlt hónapokban a térségbeli országok közül megjelent a betegség Szlovákiában és Csehországban is. Az Európai Unió és a Európai Szabadkereskedelmi Társulás országaiban eddig összességében

700 vírusfertőzöttet vettek nyilvántartásba.

A Zika-vírust terjesztő tigrisszúnyogok elleni irtószert készül permetezni egy védőruhás dolgozó Forrás: MTI/EPA/EFE/Marecelo Sayao

Amerikai szakértők szerint bizonyítottnak tartják, hogy a vírus mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra.

A kórokozó Afrikából származik, először az ugandai Zika erdőben egy terhes majomban azonosították 1947-ben, emberben pedig 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.

A brit olimpikon lefagyasztatta a spermáját a Zika-vírus miatt

Greg Rutherford távolugró barátnője mesélt arról, hogy a sportoló a biztonság kedvéért fagyasztatta le a spermáit, mert félnek a Zika-vírustól. A teljes cikket itt elolvashatod!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.