Jó trükk! Ezt tehetik a férfiak az éjszakai vizelési inger ellen

Forrás: Thinkstock -
vizelési inger vizelés egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint egy egyszerű orrspray-vel segíteni lehet azokon a férfiakon, akik - gyakran prosztatamegnagyobbodás miatt - éjszaka kénytelenek többször is felkelni és felkeresni a mellékhelyiséget.

A szintetikus hormont tartalmazó spray-t már az éjszakai bevizeléstől szenvedő gyerekeken is sikeresen alkalmazták, és úgy tűnik, az idősebbeknél is hasonló eredmények érhetőek el vele.

Illusztáció Forrás: Thinkstock

Amint arról a kutatást vezető dr. Jed Kaminetsky, a New York Egyetem Langone Orvosi Központjának munkatársa beszámolt, az éjszakai vizelési inger az ötven év felettieknél igen gyakori panasz, aminek olyan járulékos hátrányai is lehetnek, mint a kialvatlanság, illetve az esetleges elesésekből adódó sérülések. A több millió érintett éjszakánként akár kétszer vagy még többször is felkel vizelni, aminek a megnagyobbodott prosztata mellett hólyagprobléma, keringési zavar vagy elhízás is lehet a hátterében.

A SER-120 nevű orrspray dezmopresszint tartalmaz, ami a természetesen előforduló vazopresszin nevű hormon alacsony dózisú, mesterséges változata. Használatával akár 4-6 órán keresztül is késleltethető a vizelési inger alvás közben, és hatása ébredés után, a folyadékfogyasztással meg is szűnik.

A kutatás során 1400, ötven évnél idősebb férfit és nőt kísértek figyelemmel, akik mindegyikénél előfordult már éjszakai vizelési inger. A vizsgálat három hónapja alatt a résztvevők egy része dezmopresszin spray-t használt, a másik része pedig placebót, és mindannyiukat megkérték, hogy három napon át vezessenek naplót vizelési szokásaikról, illetve töltsenek ki egy életminőségüket felmérő kérdőívet. Az eredmények azt mutatták, hogy a dezmopresszin spray-t használóknál jelentősen csökkent az éjszakai vizelési ingerek száma, ezzel egyidejűleg nőtt náluk az egybefüggő alvással töltött órák mennyisége, valamint az általános életminőségük is javult.

Forrás: Thinkstock

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Ellenőrzési Hivatala (FDA) egyelőre még nem hagyta jóvá a spray használatát, mivel még további vizsgálatokat tart szükségesnek a biztonságával kapcsolatban. Egyes vizsgálatok szerint idősebbeknél a vér nátriumszintjét csökkenti a szer, ám alacsony dózissal ez a mellékhatás minden bizonnyal kivédhető.

Dr. Julien Dagenais, bostoni urológus egészen más megközelítésből vizsgálta az éjszakai vizelési inger kérdését. A szakember több mint 10 000 húsz évesnél idősebb férfit és nőt kísért figyelemmel 2005 és 2010 között, akik közül azok, akik többet mozogtak, kisebb mértékben szenvedtek ettől a problémától. Dr. Dagenais szerint a rendszeres testmozgás gyulladáscsökkentő hatása minimalizálhatja a vizelési kényszert. Mindkét kutatás részleteiről az Amerikai Urológiai Szövetség éves találkozóján számolnak be a vizsgálatot végző szakemberek.

Megmenthették volna Jambrich Richárdot, az elhunyt, 25 éves focistát?http://www.life.hu/drlife/20160609-jambrich-richard-focistat-megfelelo-odafigyelessel-szuresekkel-megmenthettek-volna.htmlA múlt héten újabb sportoló vesztette életét tüdőembóliában. Jambrich Richárd focista mindössze 25 éves volt. Specialista mondja el, hogy mi okozza egyre több sportolónál a vérrögök kialakulását, és meg lehet-e előzni valahogyan a tragédiát. Dr. Life--Kirívóan rosszul szerepelt a magyarok egészsége az európai rangsorbanhttp://www.life.hu/drlife/20160608-a-magyarok-egeszsegi-allapota-hatul-kullog-mar-ami-az-europai-rangsort-illeti.htmlA felnőttek egészségtelen táplálkozása és a kevés mozgás egyaránt hozzájárul a magyarok jelentős súlytöbbletéhez és kirívóan rossz egészségi állapotához. Magyarországon három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott. Dr. LifeOrigoKóbor János: "Somló Tamás nem akarja, hogy ilyen állapotban lássák"http://www.life.hu/drlife/20160610-kobor-janos-somlo-tamas-enekes-allapotarol-beszelt.htmlKóbor János úgy gondolja, a nagybeteg Somló Tamás azért zárkózik el a barátaitól is, mert nem akarja, hogy elesettnek lássák. Dr. LifeOrigoKóbor János: "Somló Tamás nem akarja, hogy ilyen állapotban lássák"http://www.life.hu/drlife/20160610-kobor-janos-somlo-tamas-enekes-allapotarol-beszelt.htmlKóbor János úgy gondolja, a nagybeteg Somló Tamás azért zárkózik el a barátaitól is, mert nem akarja, hogy elesettnek lássák. Dr. LifeOrigoZika-vírus: egy válogatott röplabdás lehet az első beteg Szlovéniábanhttp://www.life.hu/drlife/20160610-egy-valogatott-roplabdas-lehet-az-elso-zikalazas-beteg-szloveniaban.htmlAz első, Zika-vírussal fertőzött beteget vették nyilvántartásba Szlovéniában - jelentette be csütörtökön Franc Strle, a ljubljanai Egyetemi Klinikai Központ munkatársa. Dr. Life--Aigner Szilárd állítólag régóta súlyos depresszióval küzdött http://www.life.hu/drlife/20160610-aigner-szilard-allitolag-depresszios-lehetett-halala-elott-az-idojos-nemreg-hunyt-el.htmlHétfőn örökre távozott az élők sorából az ikonikus időjós. A hírek szerint a legendás szakember egy ideje már nem érezte igazán jól magát, és ebben a mellőzöttsége is közrejátszhatott. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.