bőrgyógyász bőr napvédő napsütés leégés Nyár fényvédelem ápolás napégés kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyári programok kellemes velejárója a szikrázó napsütés, amely ellen – mint ahogyan azzal legtöbbünk tisztában van – védeni kell bőrünket. A megelőzés mindig jobb, ha azonban megtörtént a baj, a szakértők szerint érdemes a lehető leggyorsabban cselekedni, és a megfelelő módon kezelni a leégett bőrfelületet.

Minél gyorsabban, annál jobb

Leégés után felejtsd el a további napfürdőzést: te is érezni fogod, hogy azon túl, hogy a legkevésbé sem esik jól, a bőrödet is további károsodásnak teheted ki vele. Húzódj árnyékba, és fedd le az érintett területeket lehetőleg pamutból készült ruhadarabbal.

Forrás: Dreamstime

Ha fáj, csillapítsd

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Láz, hidegrázás, hólyagosodás, hányinger, fej- és egyéb fájdalom, valamint szédülés és ájulás esetén azonnali orvosi ellátás szükséges.

Ne piszkáld, ne dörzsöld!


A legkevésbé sem segíti a gyógyulást, ha a már károsodott bőrfelületet további irritációnak teszed ki. A leégés által keletkezett hólyagokat és a később velejáró hámló bőrt semmiképp se bántsd: fürdés után finoman törölközz meg, majd alaposan hidratáld a bőröd. A hólyagok nyomkodása fertőzésekhez és csúnya hegekhez vezethet.

Forrás: Thinkstock

Hidratálni kívül-belül

Fürdés helyett leégés esetén jobb a zuhany, amely után kötelező a bőr hidratálása, amelyhez a legjobb, ha illatmentes krémet használunk. Keresd a már korábban említett aloe vera, illetve a szójatartalmú készítményeket, és

kerüld a kőolajszármazékokat, benzokaint vagy lidokaint tartalmazó krémeket,

amelyekkel tovább fokozhatod a bőrirritációt.

Nem csupán kívül, hanem belül is fontos a hidratálás: az alkoholt, cukrot és koffeint tartalmazó italokat hanyagold, helyettük fogyassz minél több vizet, de lédús nyári gyümölcsökkel, mint dinnyével, bogyós gyümölcsökkel is pótolhatjuk a folyadékot.

Használnak-e a házi praktikák?

A régi, nagymamáink szerint bevált tejfölös, joghurtos és egyéb más praktikák átmenetileg enyhülést nyújthatnak, a szakértő azonban mégsem ajánlja ezeket.

„Az otthoni megoldásokat nem tanácsolom, vannak már korszerű készítmények"
- fogalmaz Kaszab Csilla.

A megelőzés jobb


Akár nyaralsz, akár a városban lesz programod, mindig legyen nálad egy minél magasabb faktorszámú naptej, hogy biztosítsd a bőrödnek az UVA és UVB elleni védelmet. A déli órákban kerüld a tűző napot, viselj jól szellőző, természetes anyagból készült ruhadarabot, esetleg kalapot, kendőt vagy napszemüveget, a szabadon maradt bőrfelületre pedig vigyél fel fényvédő krémet. A leégés nem csupán átmeneti kellemetlenséget okoz, káros hatásai sokszor évekkel később alakulnak ki: az apró foltokon, szeplőkön túl a bőrrák kockázata is megnőhet.

Forrás: Dreamstime

6 tévhit a bőrrák leghalálosabb típusáról

Miközben a strandra igyekszünk, érdemes észben tartani a következő jó tanácsokat: a barnuló bőr is ki van téve a rák veszélyének, és a nap ibolyántúli sugárzása elleni védelemként nem elég naponta csupán egyszer bekenni magunkat naptejjel. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.