Az éhezés új formája: elhízáshoz vezethet az elégtelen táplálkozás

Forrás: AFP, Thinkstock -
szívderítő elhízás táplálkozás szervezet éhezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss globális jelentés szerint akár túlsúlyos, akár alultáplált az illető, a rosszul összeválogatott étrend mellett ugyanúgy éhezik a szervezete. Az elégtelen táplálkozás tehát elhízáshoz is vezethet.

Mi a malnutríció?

A világ tápláltsági állapotáról szóló legújabb jelentés (Global Nutrition Report 2016) szerint a malnutríció világjelensége egyrészt az éhezés, másrészt az elhízás formájában jelentkezik.

Forrás: Thinkstock

A felmérésben részt vevő 129 ország 44 százalékában tapasztalták az alultápláltság vagy az elhízás "igen súlyos mértékét." A tanulmány szerzői attól tartanak, hogy

a malnutríció "az új normális" állapot.

A malnutrícióhoz korábban az alultápláltság, az éhező, növekedésben visszamaradt, fertőzéseknek kitett gyerekek képe kapcsolódott. A probléma ma is létezik, ám ezen a területen tapasztalható előrelépés. A tanulmány szerzői ezért nem az éhezésre, hanem az elhízás terjedésének "döbbenetes méretű globális kihívására" hívták fel a figyelmet, mert az elhízottak aránya a világ majdnem minden országában növekszik.

Forrás: Thinkstock

A malnutríció szó szerint elégtelen tápláltságot jelent, ami miatt a gyerek túl sovány, nem növekszik normálisan, de olyan következményei is lehetnek, hogy elhízik, túl magas lesz a vércukorszintje, ami diabéteszhez vezet

A malnutríció új formájáról bővebben a Szívderítő.hu cikkében olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.