Tudtad? A három napon át tartó kialvatlanságon már a kávé sem segít

Forrás: Dreamstime -
éberség kávé koffein
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss vizsgálat kimutatta, hogy miután valaki három éjszakán át csupán öt órákat alszik, már a kávé sem segít, és sem a figyelemre, sem a teljesítményre nincs pozitív hatással a koffein.

A kísérlet során 48 egészséges felnőttet kísértek figyelemmel a kutatók, akiknél összesen öt napon át éjszakánkénti öt órára csökkentették az alvásmennyiséget.

Forrás: Dreamstime

Az alanyok vagy napi kétszer 200 mg koffeint, vagy ugyanennyi placebót kaptak, majd az ébrenléti időszakuk alatt óránként elvégeztek rajtuk egy tesztet, mellyel az éberségüket és a koncentrációs képességüket mérték. Amint arról a kutatást vezető Tracy Jill Doty, a Walter Reed Army Kutató Intézet munkatársa beszámolt,

két napig még jelentőst javulást okozott a koffein a pszichomotoros éberségi teszten a placebóhoz képest, ám a harmadikon már nem.

A vizsgálat részleteiről a Sleep című lapban olvashatnak az érdeklődők, a szakemberek pedig a Denverben megrendezett SLEEP 2016 elnevezésű konferencián is beszámoltak az ott résztvevőknek a megfigyeléseikről.

Az éhezés új formája: elhízáshoz vezethet az elégtelen táplálkozáshttp://www.life.hu/drlife/20160616-az-elhizott-szervezet-is-ehezik-ez-az-eheztetes-uj-formaja.htmlEgy friss globális jelentés szerint akár túlsúlyos, akár alultáplált az illető, a rosszul összeválogatott étrend mellett ugyanúgy éhezik a szervezete. Az elégtelen táplálkozás tehát elhízáshoz is vezethet. Dr. Life--8 dolog, amit jó, ha minden nő tud a hüvelye egészségérőlhttp://www.life.hu/drlife/20160618-8-dolog-amit-jo-ha-minden-no-tud-a-huvelye-egeszsegerol.htmlDr. Ahmed Ismail londoni nőgyógyász szerint az egészséges vagina szagtalan, és tulajdonosa nem tapasztal égető, viszkető érzést, továbbá váladékozásra sem kerül sor. A szakember nyolc tanácsot oszt meg a nők szexuális egészsége érdekében. Dr. LifeOrigoBaleset érte Demjén Ferencethttp://www.life.hu/drlife/20160618-baleset-erte-demjen-ferencet.htmlA zenésznek le kellett mondania a hétvégi koncertjeit. Dr. Life--Leégtél? Hasznos tanácsok, ha megtörtént a bajhttp://www.life.hu/drlife/20160615-napeges-es-leeges-eseten-hasznos-tanacsok.htmlA nyári programok kellemes velejárója a szikrázó napsütés, amely ellen – mint ahogyan azzal legtöbbünk tisztában van – védeni kell bőrünket. A megelőzés mindig jobb, ha azonban megtörtént a baj, a szakértők szerint érdemes a lehető leggyorsabban cselekedni, és a megfelelő módon kezelni a leégett bőrfelületet. Dr. Life--Itt a kánikula! - Sokak számára veszélyt jelent a hirtelen jött hőséghttp://www.life.hu/drlife/20160618-sokak-szamara-veszelyt-jelent-a-hirtelen-jott-hoseg.htmlSzeles Géza háziorvos szerint a hirtelen jött meleg a krónikus és keringési betegségben szenvedők szervezetét jelentősem megterheli, és felhívta a figyelmet a hőguta és a napszúrás megelőzésének fontosságára.Dr. LifeThinkstockKiderült, miért fáznak a nők jobban, mint a férfiakhttp://www.life.hu/drlife/20160618-kiderult-miert-faznak-a-nok-jobban-mint-a-ferfiak.htmlA női test úgy működik, hogy a test középpontjában gyűjti össze a hőt, így az ujjak és a lábujjak hamarabb kezdenek fázni hideg időben. Ez az oka – többek között – annak, hogy az irodában a nők folyton fáznak, és otthon, a takaró alatt is gyakran találkozik hideg lábujjakkal párjuk.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.