táplálkozási szokás cukorbetegség cukor bolt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha cukorbetegségben szenvedsz, akkor most tényleg érdemes figyelni! Megszűnnek a boltokban a diabetikus polcok és eltűnik a termékekről a diabetikus jelölés – a narancssárga kör – július 20-a után.

A diabetikus piktogramot azért szüntetik meg, mert megtévesztő lehetett: a cukorbetegek azt is gondolhatták, hogy

ezekből a bármennyit fogyaszthatnak.

A Cornexi táplálkozási szakértőivel összegyűjtöttük, hogy milyen következményei vannak a héten életbe lépett, új szabályozásnak, és kiknek kell ezután figyelmesebben intéznie a bevásárlását.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Sokan nem is tudják, hogy cukorbetegek!

Szinte bizonyos, hogy van cukorbeteg a közvetlen baráti körödben, egyes becslések szerint ugyanis több mint 750 ezer cukorbeteg él hazánkban és legalább ugyanennyien lehetnek, akiknél ezt még nem diagnosztizálták, de

már haladnak a cukorbetegség kialakulása felé.

Tehát végeredményben mindenki számára elengedhetetlenül fontos a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás, amelyekkel súlyos betegségek előzhetőek meg. A diabétesszel élők számára pláne fontos, hogy ismerjék saját táplálkozási szükségleteiket, illetve hogy az étkezésükkel is segítsék megfelelő tartományban tartani a vércukorszintjüket.

Vércukormérés (A kép illusztráció) Forrás: AFP

Több séta a boltban vagy online rendelés

Július 20-a után minden bizonnyal több időt kell tölteni a boltokban, mivel megszűnnek a diabetikus polcok, és jön az ún. „suba a subához" elrendezés. Vagyis a cukorbetegek diétáját segítő élelmiszereket a saját termékcsoportjuknál találod majd,

közös polcon a többi hasonló kategóriájú portékával.

Igaz, hogy többet kell föl- alá járkálni a boltban, hogy nyomára akadj a megfelelő élelmiszernek, de remélhetőleg az „életbevágóan" fontos testmozgás közben újdonságokat is felfedezel majd. Persze lesznek olyan áruházak, amelyek berendeznek egészségpolcokat, ahol érdemes lesz ezután is körülnézni. Ha teljesen tanácstalan vagy, rendelj online, de a tápanyagtartalmat ez esetben is részletesen tekintsd át!

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Segítség nagybetűvel

A korrekt tájékoztatás a legtöbb gyártó számára fontos. A Cornexi hozzáadott cukor nélkül készülő gabonapelyheinek hátoldalán például nagy betűkkel feliratozta, ha az a „cukorbetegek étrendjébe beilleszthető". A diabétesszel élők számára a feliratok mellett a legfontosabb támpont az élelmiszereken feltüntetett átlagos tápértékjelölés. A cukortartalmat, pedig még a „no added sugar" feliratot tartalmazó müzliszeletek esetében is ajánlott ellenőrizni.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Vedd elő a számológéped és vigyél magaddal nagyítót!

December 13-tól a gyártóknak kötelező lesz feltüntetni tápértékjelölést is termékeken (energiatartalom; zsírtartalom – ebből telített zsírsav; szénhidrátok – ebből cukrok, fehérje, só). Sokan ennek már most is eleget tesznek, úgyhogy

indulhat a „matek".

A gyártók az eligazodást segíthetik az egészségre vonatkozó különböző állításokkal is. Ilyen például az „alacsony cukortartalmú", a „cukormentes", vagy a „hozzáadott cukrot nem tartalmazó" megjelölés. Ezek mindegyike nagy valószínűséggel beilleszthető a cukorbetegespeciális diétájába és természetesen az egészségtudatos vásárlóknak is ajánlott.

Facebook-üzenettel búcsúzott el az öngyilkos édesanyahttp://www.life.hu/drlife/20160718-meghato-facebook-uzenetben-bucsuzott-el-az-ongyilkos-edesanya.htmlMindössze 28 éves volt az az édesanya, aki a napokban akasztotta fel magát a rochdale-i otthonában. Holttestét a barátja találta meg. Dr. LifeThinkstockRitka génmutáció: extrém nagy nyelve miatt többször került fulladásveszélybe a kisbabahttp://www.life.hu/drlife/20160620-a-kisbaba-egy-ritka-genmutacio-aldozata-naponta-szazszor-kerult-eletveszelybe-mert-nem-kapott.htmlCsak egy hajszálon függött Rory Godfrey élete, aki egy ritka genetikai betegségben, a Beckwith-Wiedemann Szindrómában szenved. A BWS egy túlnövekedési rendellenesség, ami Rory esetében nagynyelvűséget, így evési, légzési és beszéd problémákat okoz. Dr. Life--Rékasi Károly: "Senkit sem perelek, hiszen az életemet mentették meg!"http://www.life.hu/drlife/20160617-rekasi-karoly-jo-uton-van-a-gyogyulas-fele.htmlRékasi Károlyt a múlt héten ismét megműtötték. A színész néhány nappal később már elhagyhatta a kórházat, és a jó hír, hogy a jelek szerint rálépett a gyógyulás felé vezető útra. Dr. Life--Védenéd a környezetet? Pisilj zuhanyzás közben!http://www.life.hu/drlife/20160609-pisilj-zuhanyzas-kozben-ajanljak-a-kornyezetvedok.htmlVan, aki csinálja, van, aki nem, van, aki bevallja, van, aki nem. Újabb taburól van szó, mégpedig a zuhanyzás közbeni pisilésről, de mindez egy jó cél, a környezetvédelem érdekében. Dr. LifeOrigoLenyeled, vagy sem? Mi történik a rágóval, ha a gyomrodban landol?http://www.life.hu/drlife/20160603-mi-tortenik-a-lenyelt-ragoval-egyeszsegtelen.htmlNe aggódj! Egy lenyelt rágógumi miatt nem kell rögtön orvoshoz rohanni, de a rágóevésből azért nem érdemes rendszert csinálni, mert nagyobb mennyiségben igenis okozhat gondokat. Dr. Life--Somló Tamás ismét kórházba kerülthttp://www.life.hu/drlife/20160530-somlo-tamas-ismet-korhazba-kerult.htmlKórházba került a 68 esztendős Somló Tamás. Az LGT zenésze a szűnni nem akaró csuklása miatt szorul kezelésre, és rajongói, valamint kollégái is nagyon féltik őt. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.