Pisipara: ezért nem kell szégyellned magad, ha felnőtt létedre bevizelsz

Forrás: Thinkstock -
vizelet inkontinencia pisilés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kutatás összesen 2 ezer felnőttet vizsgált, és kiderült 35 százalékuknak van valamilyen húgyhólyag problémája. Megkérdezettek fele azonban túlzottan is szégyelli a problémát ahhoz, hogy orvoshoz merjen fordulni vele, de még a szeretteinek sem számol be a gondról.

Sok nő, aki szült már, ismeri a problémát, amikor nevettében kicsit összevizeli magát. Bár ilyesmivel a közbeszédben csak viccelni szoktunk, azoknak, akik átélik, többnyire kevésbé humoros ez az egész.

Az inkontiencia a férfiak és a nők életét egyaránt megkeserítheti, de különösen szülés után gyakori a probléma. Akkor kerül rá általában sor, amikor a teli hólyag nyomás alatt van, és ezért nevetés vagy köhögés hatáséra a vizelet szivárogni kezd.

Forrás: Thinkstock

A felmérés szerint 2096 felnőtt közül 35 százalék küzd ezzel a problémával, vagyis pisilték már össze magukat nevetés közben. Többségük némán szenved, orvoshoz fordulni nem mer, a szerettei előtt szégyelli a problémát.

Az orvosi eszközöket gyártó brit Coloplast által végzett kutatás szerint 47 százalék a hozzá legközelebb álló szerettének sem mer beszélni a tünetről, annyira szégyelli magát.

A szakemberek szerint előfordul, hogy az inkontinencia miatt az emberek nem mernek iskolába, illetve munkába menni, így a súlyosabb esetek jelentősen megváltoztatják az életminőséget.

Jelenleg a brit egészségügyi rendszer, az NHS évi 1,8 milliárd fontot költ az inkontinencia kezelésére, azt azonban még így sem tudják a páciensek, hogy mennyire nincsenek egyedül problémájukkal.

Te mikor vizsgáltad meg utoljára a székleted? Soha? Veszélyben lehetsz!http://www.life.hu/drlife/20160722-harmadunknak-fogalma-sincs-hogy-nez-ki-a-normalis-szeklet.htmlA britek csupán 62,7 százaléka van tisztában azzal, hogy néz ki a normális, egészséges széklet, ami azt jelenti, hogy harmaduk azt sem képes felismerni, ha a bélrák tünetével kell szembenéznie.Dr. LifeOrigoNem kívánod a szexet? Komoly betegség is állhat a háttérben!http://www.life.hu/drlife/20160722-a-magas-vernyomas-es-a-diabetesz-is-lehet-az-alacsony-libido-oka.htmlElképzelhető, hogy egészségügyi oka van annak, ha az ember nem érzi úgy, hogy szeretkezni vágyik. A probléma oka gyakran a metabolikus szindróma, amely túlsúllyal, diabétesszel és magas vérnyomással jár.Dr. LifeThinkstockMi az esélyed arra, hogy két év múlva is élni fogsz?http://www.life.hu/drlife/20160722-mik-az-eselyeink-arra-hogy-ket-ev-mulva-meg-elni-fogunk.htmlAz előrehaladott rákkal élő páciensek és orvosaik között elég gyakoriak a félreértések a prognózissal kapcsolatban, ráadásul a betegek többsége tisztában sincs azzal, hogy az orvos mást gondol arról, hogy meddig fog még élni – derül ki a JAMA Oncology című szaklapban publikált friss kutatásból. Dr. Life--A sárgaláz járvány lehet a legújabb globális egészségügyi vészhelyzet?http://www.life.hu/drlife/20160513-a-sargalaz-jarvany-lehet-a-legujabb-globalis-egeszsegugyi-veszhelyzet.htmlA Georgetowni Egyetem professzorai szerint egyre több bizonyíték utal arra, hogy a jelenlegi sárgaláz járvány lesz a legújabb globális egészségügyi vészhelyzet. A szakértők ezért arra szólítják fel az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy állítson fel egy állandó vészhelyzeti bizottságot. Dr. LifeTe is a génjeidre fogod, hogy kövér vagy? Most kiderült, igaz-e!http://www.life.hu/drlife/20160220-a-genek-felelnek-a-tulsulyert-igen-is-meg-nem-is.htmlHibáztathatjuk a génjeinket azért, mert túlsúlyosak vagyunk? A válasz egyértelműen igen. Legalábbis talán... Bizonyos körülmények között legalábbis – a tudósok között nincs egyetértés a témában. Dr. LifeAFPA szem segít kiszűrni az autizmust?http://www.life.hu/drlife/20151101-a-szem-segit-kiszurni-az-autizmust-kutatas.htmlElképzelhető, hogy egy egyszerű látásvizsgálattal kiszűrhető az autizmus? Az autizmussal küzdő gyerekek pupillája ugyanis lényegesen hosszabb ideig szűkül vissza a fénytesztet követően – állítják a Washington State University kutatói. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.