Te mikor vizsgáltad meg utoljára a székleted? Soha? Veszélyben lehetsz!

Forrás: -
betegség vécé rák széklet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A britek csupán 62,7 százaléka van tisztában azzal, hogy néz ki a normális, egészséges széklet, ami azt jelenti, hogy harmaduk azt sem képes felismerni, ha a bélrák tünetével kell szembenéznie.

Mindez már csak azért is aggasztó, mert a britek mindegy 25 százalékának széklete nem tekinthető egészségesnek orvosi értelemben, és az elkeserítő adatok alapján elképzelhető, hogy ezeknek az embereknek egy része orvoshoz sem fordul, ha rendellenességet tapasztal ezen a téren.

Ami azt illeti, az emberek 20 százaléka gyakorlatilag semmit sem tud a belek egészségéről, ami különösen sebezhetővé teszi őket a betegségek szempontjából, hiszen nem veszik észre, ha nem egészséges a székletük állaga.

Forrás:

A Coloplast által kidolgozott kérdőív 2001 felnőttet kért arra, hogy azonosítsák a leggyakoribb széklettípusokat. A bogyós és a darabos széklet szorulásra utal, a folyékony változatok a bélrendszer gyulladását sejtetik, míg a virsli alakú, de nem egyenletes felszínű, illetve a kígyószerű széklet egészségesnek számít.

A britek többségének, 58 százalékának egészséges, egyenes virsli alakú a széklete, 17 százalékának egészséges, virsli alakú, de göcsörtös, 14,5 százalék viszont szorulással küzd. A súlyos szorulás 4,4 százalékra jellemző 5 százalék rosthiányra utaló székletet produkál, a híg, gyulladásra utaló széklet pedig 4,6 százalék mindennapjai része. A teljesen folyékony széklet 0,8 százaléknál jelenik meg, itt már valószínűleg valamelyik bélbetegségről, például IBS-ről (irritábilis bél szindróma) lehet szó.

Nem kívánod a szexet? Komoly betegség is állhat a háttérben!http://www.life.hu/drlife/20160722-a-magas-vernyomas-es-a-diabetesz-is-lehet-az-alacsony-libido-oka.htmlElképzelhető, hogy egészségügyi oka van annak, ha az ember nem érzi úgy, hogy szeretkezni vágyik. A probléma oka gyakran a metabolikus szindróma, amely túlsúllyal, diabétesszel és magas vérnyomással jár.Dr. LifeThinkstockMi az esélyed arra, hogy két év múlva is élni fogsz?http://www.life.hu/drlife/20160722-mik-az-eselyeink-arra-hogy-ket-ev-mulva-meg-elni-fogunk.htmlAz előrehaladott rákkal élő páciensek és orvosaik között elég gyakoriak a félreértések a prognózissal kapcsolatban, ráadásul a betegek többsége tisztában sincs azzal, hogy az orvos mást gondol arról, hogy meddig fog még élni – derül ki a JAMA Oncology című szaklapban publikált friss kutatásból. Dr. Life--Jól nézd meg kit engedsz az ágyadba – támad a tripperhttp://www.life.hu/drlife/20160603-egyre-tobb-gonorrea-fertozesrol-szamolnak-be-europaban.htmlAz ismert gonorrhoeafertőzések száma 2008 óta gyakorlatilag megduplázódott Európában: míg korábban évente 100 ezer emberből 8-nak kellett szembenéznie a betegséggel, most 20 esetről is beszélhetünk. Dr. Life--Vigyázat! Orális szexszel is terjed a zika-vírushttp://www.life.hu/drlife/20160604-a-zika-virus-oralis-szexszel-is-terjed.htmlEgy legutóbbi vizsgálat azt bizonyítja, hogy a zika-vírus nagy valószínűséggel orális szex útján is terjed. Dr. LifeThinkstockBebizonyították: nyer pár napot az, aki hazamegy meghalnihttp://www.life.hu/drlife/20160408-nyer-par-napot-az-aki-hazamegy-meghalni.htmlSokan érzik úgy, hogy életük utolsó napjait szeretnék otthonukban tölteni, ehhez képest hazánkban a halálozások mintegy 70 százaléka kórházban történik. Akit azonban mégis hazaküldenek az orvosok, az egészen biztosan nyer néhány extra napot. Dr. LifeThinkstockKávéval a szklerózis multiplex ellen?http://www.life.hu/drlife/20160312-kave-lehet-a-szklerozis-multiplex-ellenszere.htmlEgy friss kutatás szerint, kisebb a kockázata a szklerózis multiplex kialakulásának azoknál, akik sok kávét isznak. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.