Vedd ki a füledből a fülhallgatót vagy halkítsd le a zenét! - Előzd meg a halláskárosodást

Forrás: Thinkstock -
zene halláskárosodás fülzúgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre több kamasz találkozik a fülzúgással, ami a hallásvesztés egy gyakori tünete is lehet. Az ok abban keresendő, hogy a fiatalok napi több órán keresztül, fülhallgató segítségével hallgatnak zenét, ráadásul szívesen járnak zajos klubokba, diszkókba, koncertekre is – derül ki egy friss brazil kutatásból.

A fülzúgás, más néven tinnitus olyan hanghallás, amelynek során nincs külső hangforrás. Sokan úgy írják le, mint amikor cseng az ember füle, de sokak visító, fütyülő, zúgó, esetleg suhogó hangról számolnak be. A Scientic Report című szaklapban publikált anyag kimondottan a serdülőkorban megjelenő fülzúgás jelenségével foglalkozik.

Forrás: Thinkstock

„A kamaszok körében a fülzúgás meglehetősen gyakori, ami egyfajta figyelmeztetés is, hogy ezek a fiatalok igen korán elveszíthetik a hallásukat. Ha ez a generáció továbbra is extrém zajhatásnak teszi ki magát, jó eséllyel súlyos halláskárosultak lesznek meg 30-40 éves korukra" – mondja a kutatást vezető Tanit Ganz Sanchez, a Sao Paulo-i Egyetem adjunktusa.

A szakemberek fültükör segítségével 170 diák fülét vizsgálták, akik 11 és 17 év közöttiek voltak. A tinik kérdőívet is kitöltöttek, amely azt vizsgálta, hogy tapasztaltak-e felzúgást az elmúlt 12 hónapban. Ha igen, ennek milyen volt a hangereje, az időtartama és a frekvenciája. Kiderült, hogy a kamaszok 54,7 százaléka tapasztalt már fülzúgást.

„Ez a szám elképesztően magas. Korábban a fülzúgás csupán az idősek problémája volt, de most itt egy generáció, amely már tizenévesen szembenézhet a hallásvesztés korai tüneteivel" – teszi hozzá a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.